Intels bärbara vision Project Athena tar fart under CES 2020

Project Athena är Intels vision för bärbara datorer med lång batteritid och och ständigt uppkopplade. Under CES 2020 avtäcks en mängd certifierade datorer.

I början av 2019 avtäckte Intel konceptet Project Athena, en vision och certifieringsprogram för nästa generations bärbara datorer. I visionen ingår bland annat lång batteritid, där minst 9 timmar verklig batteritid ska uppnås. Ständig och snabb uppkoppling i form av Wifi 6 (tidigare 802.11ax) och 4G/5G-anslutningar ingår också.

Project-Athena-12.jpg
Project-Athena-14.jpg
Project-Athena-15.jpg
Project-Athena-16.jpg
Project-Athena-18.jpg
Project-Athena-19.jpg
Project-Athena-3.jpg
Project-Athena-4.jpg
Project-Athena-5.jpg
Project-Athena-6.jpg
Project-Athena-7.jpg
Project-Athena-8.jpg
Project-Athena-9.jpg

Under CES 2020 är det till slut dags för den första vågen av Project Athena-certifierade datorer att göra premiär. Intel meddelar att företaget redan certifierat 25 bärbara designer för programmet, och att ytterligare 50 designer tillkommer i år. Den rådande specifikationen för Project Athena ska dessutom kompletteras med en specifikt utformad för bärbara datorer med dubbla skärmar.

En del i att åstadkomma lång batteritid och god prestanda trots ultratunna designer är att datorer i Project Athena-generationen effektiviserar både utrymme och kylning. Många av årets modeller tillämpar ångkammare för mer tystgående och effektiv kylning, och bruk av USB Type-C för anslutning och laddning möjliggör ytterligare krympningar ställt mot tidigare generationers skrymmande diton.

Project-Athena-17.jpg
Samsung_GalaxyChromebook2.jpg
Samsung_GalaxyChromebook.jpg
Samsung_GalaxyChromebook4.jpg
Samsung_GalaxyChromebook3.jpg

Nytt för CES 2020 är att bärbara Chromebook-datorer tar plats i Project Athena-uppställningen. Under Intels presentation avtäcktes datorerna Asus Chromebook Flip C436 och Samsung Galaxy Chromebook, vilka använder processorer ur tionde generationens Core-familj.

► Läs alla artiklar från #CES-2020

Företaget passar också på att lyfta på locket för bärbara datorer med integrerad Xe-grafik, vilket tillkommer med Tiger Lake-processorerna mot slutet av år 2020. Av de 25 redan certifierade Project Athena-datorerna lanseras merparten under första kvartalet år 2020.

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!