Intel Optane får PCI Express 4.0-stöd – med AMD-hårdvara

Ett Twitter-inlägg avslöjar nu att andra generationens Optane-lagringsenheter är redo, men Intel erbjuder i dagsläget ingen plattform med PCI Express 4.0.

Minnestekniken 3D Xpoint har de senaste åren tagit plats i en rad produkter hemmahörande i Intels Optane-serier. I konsumentsammanhang finns både dedikerade lagringsenheter och mindre cache-enheter, avsedda för att accelerera mekanisk lagring. På serversidan finns även Optane-baserade primärminnen, som rymmer upp till 512 GB per modul.

Lagringsenheterna ansluts direkt till vanliga PCI Express-anslutningar, alternativt via M.2- eller U.2-diton, men gemensamt är kommunikation över gränssnittet PCI Express 3.0. Sedan en tid tillbaka erbjuder AMD dock det snabbare gränssnittet PCI Express 4.0, och nu avslöjas att andra generationens Optane är redo och levereras med stöd för detta.

Informationen härrör från ett Twitter-inlägg från Intels Frank Ober, som erbjuder en Linux-utvecklare att testa en PCI Express 4.0-kompatibel Optane-enhet från andra generationen. Intel har inte presenterat dessa produkter officiellt, men detaljen om PCI Express 4.0-stöd är den mest uppseendeväckande delen av inlägget.

Intel erbjuder nämligen inte någon x86-plattform med stöd för gränssnittet i dagsläget. Således kan bolagets kommande produkt endast sträcka på benen när den paras med senaste snittets AMD-hårdvara, men det kan även ses som en indikation på vad som komma skall.

Uppgifter talar för att processorjätten har siktet ställt mot PCI Express 5.0 till år 2021 med den nya serversockeln LGA 4677. Dessförinnan kan "Tiger Lake"-serien bli en konsumentinriktad satsning som mellanlandar på PCI Express 4.0 och når bärbara datorer och NUC-enheter mot slutet av 2020.

Intels produktplaner för stationära datorer

Teknik

Arkitektur

Kärnor

GPU-arkitektur

Lansering

Skylake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Augusti 2015

Kaby Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Januari 2017

Coffee Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 6 st.

Gen9.5

Oktober 2017

Coffee Lake R-S

14nm

Skylake

Upp till 8 st.

Gen9.5

Oktober 2018

Comet Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 10 st.

Gen9.5

Q1 2020

Tiger Lake-S
Rocket Lake-S

10nm
14nm

Willow Cove

Upp till 8 alt. 10 st.

Gen12

2021

Alder Lake-S

10nm

Golden Cove(?)

?

Gen13(?)

2022

Meteor Lake-S

7nm

Golden Cove(?)

?

?

2022(?)

År 2021 ska sedan uppföljaren "Rocket Lake" göra entré, som för första gången sedan 2015 innebär ny arkitektur i entusiastklassen. Även här ska PCI Express 4.0 gälla, men med tanke på att Intel redan nu låter användare testa andra generationens Optane kommer dessa sannolikt att lanseras tidigare än så.

Den stora fördelen med 3D Xpoint-lagring stavas låg latens vid slumpmässiga operationer, vilket sällskapas av lång livslängd och relativt höga överföringshastigheter. Med ett snabbare gränssnitt kan särskilt sistnämnda aspekt hoppa upp ett pinnhål – något som ser ut att bli AMD-exklusivt en tid framöver.

Läs mer om Intel Optane: