Tidigt år 2017 gick startskottet för AMD:s återtåg till processormarknaden, i och med lanseringen av första generationens Ryzen-processorer. Under huven fanns den då färska Zen-arkitekturen och kretsar tillverkade på 14 nanometer, där kampen mot Intel främst handlade om fler kärnor till betydligt lägre priser.

Fjolåret bjöd på Ryzen 2000-serien, där den något uppdaterade arkitekturen Zen+ innebar en marginell höjning av prestanda vid en given klockfrekvens (IPC). Därtill följde finslipad tillverkning enligt Globalfoundries 12 nanometer, som bidrog till bättre energieffektivitet och högre klockfrekvenser.

Ryzen_5_3600X_3600-4.jpg

I somras gjorde Ryzen 3000 debut, med ny arkitektur och tillverkning på 7 nanometer.

Nu rapporteras att första generationens Ryzen fortfarande produceras och att exemplar med Zen+ och 12-nanometerstillverkning påträffats i det vilda. Konkret gäller det Ryzen 5 1600, som med 6 kärnor, 12 trådar och lanseringspris kring 2 500 kronor blev en riktig storsäljare. Numera är prisbilden ändå lägre och den utgående produkten kan köpas för omkring 1 200 kronor i svenska butiker.

Efterföljaren Ryzen 5 2600 erbjuder bas- och turbofrekvenser på 3,4 respektive 3,9 GHz, vilket är något högre än de 3,2 till 3,6 GHz som gäller 5 1600. För den som har möjlighet att kika på serienumret innan köp, finns alltså chansen att hitta en Ryzen 5 2600 med lägre klockfrekvenser, pris och ett äldre produktnamn.

Ryzen AE.jpg

Ryzen 5 1600 med uppdaterad krets. "AF"-ändelse och produktionsdatum under vecka 8 2019. Bildkälla: "_vogonpoetry_"

Ryzen (2).jpg

Ryzen 5 1600X med klassiska Zen-arkitekturen under huven, enligt AE-suffixet. Rad två talar om tillverkning under vecka 39 år 2017.

Serienumret för äldre modeller avslutas med "AE", men för de hårdvaruuppdaterade syns istället suffixet "AF". De fyra siffror som följer "UA" talar istället om produktionstillfället, i form av år följt av veckonummer. På forumet Reddit rapporterar användaren "_vogonpoetry_" om sin upplevelse med en nyinförskaffad Zen+-baserad Ryzen 5 1600, som alltså tillverkades under 2019.

Ryzen AF.jpg

Reddit-användaren "_vogonpoetry_" testkör Ryzen 5 1600 "AF" i Cinebench R20 och skrapar ihop extra poäng.

Användaren berättar dels att processorn kan nå och hålla turbofrekvensen 3,7 GHz under längre tidsperioder än den äldre varianten, och därtill är klockfrekvenserna vid flertrådad belastning också något högre. Detta innebär högre prestanda och "_vogonpoetry_" exemplifierar med 400 extra poäng i Cinebench R20, en bra bit över IPC-ökningen på ett fåtal procent.

Till skillnad från äldre Ryzen 5 1600 kommer den Zen+-baserade historien inte med samma kylare, utan för sistnämnda gäller den mindre Wraith Stealth-modellen som saknar kopparkärna. Därtill är det tydligt att de bästa kretsarna inte används för "AF"-varianten, eftersom överklockningspotentialen inte är något att hurra för.

AMD har inte talat om huruvida äldre processorgenerationer ska samexistera i större utsträckning och det är således oklart om fler Ryzen 1000-modeller kan utrustas med Zen+. Trycket på processorer skapade på aktuella 7 nanometer är i dagsläget högt, varför tilltaget kan vara ett sätt att möta efterfrågan på processorer. Kretsar som inte riktigt når klockfrekvenserna som önskas hos Ryzen 2000-serien kan alltså fortfarande säljas.

Avslutningsvis kan tilläggas att smyguppgraderade Ryzen 1000 faktiskt kan upptäckas genom mjukvaruverktyg såsom CPU-Z, där "12 nanometer" skrivs ut i klartext. Därtill syns kodnamnet "Pinnacle Ridge", som för Ryzen 5 1600 egentligen ska vara "Summit Ridge".

Har du nyligen införskaffat första generationens Ryzen, och har du i så fall lagt vantarna på en modell på 12 nanometer Zen+? Dela med dig i kommentarstråden!