AMD Ryzen 7 4700U är strömsnål åttakärnig processor för bärbara datorer

År 2020 ska nästa omgång Ryzen med integrerad grafik släppas för bärbara datorer och nu skymtas ett smakprov. Intel ser ut att få konkurrens i det strömsnåla segmentet.

Till CES 2020 väntas AMD ta nya processorer till bärbara datorer, där integrerad grafik adderas till enklare varianter av sommarens Ryzen 3000-serie. Processorserien kommer med den förbättrade arkitekturen Zen 2 och tillverkning på TSMC:s 7-nanometersteknik, två detaljer som på den stationära sidan givit Ryzen ett rejält hopp i prestanda ställt mot föregående generation.

När tredje generationens Ryzen paras med integrerad grafik gäller kodnamnet "Renoir" och tidigare i veckan avslöjades att grafikdelen baseras på Vega-arkitekturen. Uppgifterna framkom genom en databas där ett flertal grafikbestyckade processorer för både stationära och bärbara datorer listades, men nu syns ännu en processormodell i sistnämnda kategori.

4700U 1.png

Det är Reddit-användaren _rogame som finkammat databasen för prestandatestet PCMark 10 och hittat Ryzen 7 4700U. Som "U"-suffixet avslöjar rör det sig om en strömsnål modell för bärbara datorer med TDP-värde på 15 watt, men till skillnad från föregångaren 7 3700U bjuder den kommande modellen hela åtta kärnor och en turbofrekvens på 4,2 GHz. Med detta följer dock att Simultaneous Multithreading (SMT) stryker på foten, för samma antal logiska kärnor.

4700U 2.png

Detta är en betydande ökning över Ryzen 7 3700U, som kommer med fyra kärnor, åtta trådar och en maximal klockfrekvens upp till 4 GHz. Ökningen syns också i testresultatet på 4 893 poäng, som är omkring 17,9 procent bättre än det bästa uppmätta 7 3700U-resultatet.

4700 U3.png

Resultatet ställs även mot Intels "Comet Lake"-familj och den åttatrådade Core i7-10510U, som presterar ungefär 11,7 procent sämre än Ryzen 7 4700U. När den åttakärniga AMD-processorn möter Intels Core i7-10710U, med sex kärnor och tolv trådar, gäller dock seger med 11,5 procent för Intel-sidan.

I enlighet med tidigare rapporter är den integrerade grafikdelen Vega-baserad även hos den bärbara Ryzen 4000-serien, men _rogame understryker att prestandatestet inte rapporterar korrekta klockfrekvenser. Resultatet från dessa tester och specifikationerna bör således tas med en nypa salt.

Som nämnt blir CES 2020 sannolikt skådeplats för avtäckande av grafikutrustade Zen 2-processorer, där de bärbara varianterna förväntas bli först ut på marknaden. Det återstår att se om fler processorer ersätter trådar med fysiska kärnor, samt hur pris- och prestandaläget blir för datorer bestyckade med nyheterna.

Läs mer om AMD-hårdvara i bärbara datorer: