Kioxia avtäcker ersättare till QLC NAND

Med semicirkulär struktur för minnesceller ska tekniken erbjuda bättre hållbarhet och densitet än QLC NAND.

Fördelarna hos lagringsenheter baserade på NAND Flash-minne är många ställt mot mekaniska hårddiskar. Överlägsen prestanda sett till hastighet och frånvaron av rörliga komponenter har gjort att SSD-enheter tar plats som primär lagring i allt fler datorsystem och framöver även spelkonsoler.

Kioxia4.jpg

Under lagringsmässan IEDM i San Fransisco, USA, avtäcker Kioxia (tidigare Toshiba) Twin Bics Flash. Här används en ny struktur för minnesceller med en semicirkulär struktur (FG), vilket görs möjligt genom att laddningsgrindarna delas. Det ökar lagringsdensiteten genom att ett färre antal minnesceller behövs för att rymma informationen jämfört med traditionella helcirkulära minnesceller (CT).

Med rådande NAND-tekniker uppnås högre lagringsdensitet i regel på tre sätt. Det ena är genom 3D-staplade lager av minnesceller, där marknadens ledande SSD-enheter utgörs av över 100 lager. Den andra metoden är att öka antalet lagrade bitar per minnescell. Den tredje metoden är att minska minnescellernas storlek, där Twin Bics Flash alltså är ett exempel på det sistnämnda.

Kioxia framhåller lösningen som en potentiell ersättare till QLC NAND, som erbjuder högst lagringsdensitet med 4 bitar per minnescell till lägst kostnad bland de etablerade NAND-typerna. Den högre lagringsdensiteten hos QLC NAND kommer med sämre hållbarhet sett till slitage ställt mot andra NAND-tekniker, ett problem Twin Bics Flash inte ska lida av.

Kioxia3.jpg

Bland illustrationerna visar företaget upp har Twin Bics Flash kapaciteten att lagra fem bitar per minnescell, så kallad Penta-Level Cell (PLC) via en teknik som kallas low-trap Si. Enligt Koaxias pressmeddelande är lösningen mogen för att möjliggöra nästa stora steg för lagringsdensitet i Flash-minne.

Twin Bics Flash är dock fortfarande i forskningsstadiet, och en praktisk implementation är sannolikt flera år bort. Kioxia samarbetar för närvarande med Western Digital om NAND-tekniken Bics Flash vilken tillämpar traditionell helcirkulär cellstruktur.

Källa: Businesswire

Läs mer om NAND-minne:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!