Ifixit: "Mac Pro ett odugligt rivjärn"

Veteranerna inom nedmontering av elektronik konstaterar att 2019 års Mac Pro är usel på att riva ost, men enkel att reparera.

Med 2019 års upplaga av proffsdatorn Mac Pro återgår Apple till den klassiska torndesignen företaget sist använde med Mac Pro från 2012. Designen från 2013 års Mac Pro, som tilldelades smeknamnet soptunnan, ersätts med årets modell av en design som istället fått smeknamnet rivjärnet.

Ifixit är veteraner inom nedmontering och reparation av all tänkbar elektronik, och sin vana trogen nedmonterar gänget även Apples senaste proffsdator. Tidigt i processen konstateras att Mac Pro 2019 i praktiken är ett tämligen undermåligt verktyg för att riva ost, men att ostrester är enkla att städa bort för den som försöker.

Den maskin Ifixit nedmonterat är av en något enklare konfiguration, vilket innefattar en 8-kärnig Xeon-processor, Radeon RX 580 på grafiksidan och 32 GB DDR4 ECC-minne vid 2 666 MHz minneshastighet. Med praktiska tester i humorns tecken avklarade går gruppen sedan vidare till att öppna chassit och utvärdera hur enkelt datorn kan repareras.

Bedömningen är att Mac Pro 2019 med enkla medel kan repareras, och i de flesta fall behövs inte fler verktyg än fingrar. En uppskattad detalj är att strömknappen på datorns utsida ansluts till innanmätet via kontaktpinnar, och när det yttre höljet lyfts bort stängs datorn ned av säkerhetsskäl.

Ifixit_MacPro_hyvlaost.jpg
Ifixit_MacPro_itsaPC.jpg
Ifixit_MacPro_betyg.jpg

Ifixit är vidare imponerade av enkelheten i hur komponenter som minnesmoduler och grafikkort med enkelhet kan installeras och avlägsnas. Komponenter som PCI Express-kort och nätaggregat monteras och plockas ut genom att lossa på enskilda skruvar eller hållare.

Att SSD-modulen är knuten till krypteringskretsen T2 listas som ett minus, men då systemets lagring enkelt kan utökas anses det inte vara ett stort problem. Även systemets kylarlösning bestående av tre fläktar är enkelt att montera och avlägsna och ska enligt Apple ge tillräckligt bra luftflöde för att dedikerade fläktar till processor och grafikkort inte behövs.

Det slutgiltiga betyget för Mac Pro 2019 blir 9 av 10 möjliga, där konstruktionen anses vara väl genomtänkt och ett mästerverk sett till enkel reparation. Med julen för dörren slår Ifixit till med den temariktiga beskrivningen "it's a Fixmas miracle".

Läs mer om Apple Mac Pro:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!