Asus först med 280 Hz-skärm

Uppdateringstakten för skärmar med IPS-paneler ökar i rask takt. Asus TUF Gaming VG279QM tar steget upp till hela 280 Hz.

För den som suktar efter spelfokuserade skärmar med snabb bilduppdatering var TN-paneler länge det enda alternativet. De senaste åren har paneltyper som VA och IPS letar sig in i allt hurtigare skärmar, där paneler med högre upplösningar varit vanligast. Asus kommande skärm får en ovanlig kombination av paneltyp, upplösning och inte minst uppdateringsfrekvens.

asus_vg279qm_3.jpg
asus_vg279qm_3.jpg
asus_vg279qm_2.jpg

Asus TUF Gaming VG279QM bestyckas med en 27-tumspanel av IPS-typ med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och bildförhållandet 16:9. Bilduppdateringen hamnar på hela 280 Hz, vilket sannolikt handlar om äkta uppdateringstakt på 240 Hz som sedan överklockas till 280 Hz.

Skärmen kan synkroniseras med grafikkortet via VESA Adaptive Sync, vilket gör den kompatibel med grafikkort från både AMD och Nvidia. Vidare anges även stöd för Asus teknik Extreme Low Motion Blur (ELMB). Genom att tända och släcka bakgrundsbelysningen många gånger per sekund uppnår ELMB ett jämnt bildflyt med god bildskärpa.

Det ger Asus VG279QM responstid i rörelse (MPRT) på 1 millisekund. Information på produktsidan hos kinesiska e-handlaren Taobao anger att ELMB ska kunna användas tillsammans med variabel bilduppdatering (VRR). Vidare specifikationer anger ljusstyrka på 400 cd/m², kontrastförhållandet 1 000:1 och 8-bitars färgdjup.

Stöd för HDR-visning fås i form av standardnivån VESA Display HDR 400. Sett till bildanslutningar utrustas skärmen med en Displayport 1.2 och två HDMI 2.0. Stöd för Asus system för RGB-belysning Aura Sync finns också och skärmen kan lutas, roteras samt höjas och sänkas.

Prissättningen för Asus TUF Gaming VG279QM anges på Taobaos produktsida till 3 699 kinesiska yuan, motsvarande cirka 6 200 kronor inklusive moms. Lansering och pris för den svenska marknaden är inte känt, men skärmen avtäcks sannolikt under CES-mässan som går av stapeln 7–10 januari 2020.

Källa: TFT Central

Läs mer om hurtiga spelskärmar:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!