Telenor: "Huawei fortsatt en del av 5G"

Telenor förtydligar att Huawei inte stängs ute helt från företagets utbyggnad av 5G-nät, utan är en partner tillsammans med Ericsson.

I slutet av förra veckan meddelade telekomoperatören Telenor att företaget överger Huawei som teknikleverantör för utbyggnaden av 5G-nät i Norge. Ny teknikleverantör uppgavs istället bli svenska Ericsson. Nu förtydligar Telenor att Huawei fortfarande är en del av 5G i Norge.

Hanne Knudsen, kommunikationschef för Telenor, meddelar i ny intervju med Reuters att Huawei ska leverera teknik till både befintligt 4G-nät och satsningen på 5G. Sett till 4G ska Huawei leverera teknik till moderniseringen av befintliga nätverk medan företaget samsas med Ericsson om att leverera 5G-teknik.

5G_RAN_core.jpg

RAN-delen ansluter användaren till 5G-nätet medan kärnnätet definierar de funktioner som finns tillgängliga i de olika nätverken.

Mer specifikt ska Huawei och Ericsson båda leverera nätverksteknik för radioåtkomst, så kallad Radio Access Network (RAN). Det innefattar de radiomottagare och antennlösningar som ansluter användarens enhet till 5G-nätet. RAN-nätverk ansluter sedan till operatörens kärnnät, som ansvarar för att stöda olika former av nätverk och partitionering av dessa till olika nätverkstyper.

Ericsson has been introduced as a new vendor for 5G RAN, but we will also work with Huawei both to maintain the 4G network and also upgrade to 5G coverage in selected areas of Norway. Huawei has delivered hardware for RAN, but not for the core network. When they will build 5G in selected areas for the modernization, this is also for RAN, not core.

Telenor förtydligar att Huawei inte bidrar med teknik till kärnnätet för 5G utan endast RAN-delen. Detta gör sannolikt att företaget kan undvika många av de säkerhetsrelaterade utredningar som pågår i Norge och ett flertal länder, inklusive Sverige, sedan USA förklarade nationellt nödläge inom nationell kommunikation med siktet tydligt ställt mot Huawei.

Sett till kärnnätet använder Telenor Norge istället en kombination av lösningar från svenska Ericsson och finska Nokia. Svenska operatörer har ännu inte kommunicerat beslut om användning av Huawei-teknik för 5G-utbyggnad, sannolikt för att invänta en ändring i lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som träder i kraft 1 januari.

Läs mer om 5G:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!