Tre öppnar Sveriges första publika 5G-nät

Teleoperatören Tre blir först med ett publikt 5G-nät, som dock blir begränsat till ett testnät i Stockholmsregionen.

Ett flertal telekomoperatörer har sedan tidigare testnätverk för 5G i drift, men nu meddelar operatören Tre att företaget blir först ut med ett publikt tillgängligt nät. Det handlar om en begränsad utrullning där 100 hushåll i stadsdelarna Enskede och Globen i Stockholm får tillgång till tekniken.

5GRouter_TreSverige.jpg

5G-routern som tilldelas deltagare i Tres testnät.

Boende i Enskede och Globen kan anmäla intresse till att använda Tres 5G-nät. Den som deltar i testnätet tilldelas en 5G-router och får under våren 2020 delta i aktiviteter för att testa nätets kapacitet. Exempel på aktiviteter är 5G i mobiltelefoner, strömmande speltjänster via molnet, strömmande av videomaterial i 4K- och 8K-upplösningar samt andra lösningar som adderas efter hand.

Testnätet använder det befintliga frekvensbandet 2,6 GHz som även används för 4G/LTE. Inledningsvis är en begränsad mängd frekvensutrymme tillgängligt, vilket gör att uppmätt bandbredd för närvarande är 500–700 Mbit/s. Tre uppger i sitt pressmeddelande att mer spektrumutrymme ska frigöras i andra frekvensband, varpå hastigheterna kommer öka. En blandning av frekvensband uppges vara nödvändigt för att uppnå ett rikstäckande 5G-nät.

Tre jämför nedladdningshastigheter i det nya nätet med befintliga 4G-nätet. Där en film på 1 GB storlek tar 160 sekunder att ladda ner över 4G/LTE blir resultatet för 5G-nätet istället 50 sekunder. Företaget anger vidare att planer finns för att reducera detta ytterligare till 15 sekunder, men att detta är beroende av hur mycket frekvensutrymme som blir tillgängligt framöver. Tre anger också sänkta latenstider från 40 millisekunder med 4G/LTE till cirka 8–10 millisekunder över 5G.

Utrullningen av 5G i Sverige har gått alldeles för sakta och försenas ytterligare. Vi vill inte vänta längre utan komma igång och lära oss mer om tekniken och dess möjligheter tillsammans med konsumenterna. Att vara först med ett publikt 5G-nät på kommersiella frekvenser är ett mycket spännande steg i utvecklingen mot 5G i Sverige

Enligt Haval van Drumpt, VD för Tre i Sverige, sjösätter företaget testnätet eftersom utrullningen av 5G i Sverige tar alldeles för lång tid, och att företaget vill få värdefull erfarenhet av tekniken som bara kan fås genom att tillämpa den i praktiken. Uttalandet syftar sannolikt till det faktum att alla frekvensband för 5G ännu inte tilldelats, då auktionen för frekvensbanden 2,3 och 3,5 GHz senarelagts av säkerhetsskäl.

Först när licenser för samtliga frekvensband och tillhörande frekvensutrymme tilldelats kan operatörer i Sverige påbörja utrullningen av 5G-nät. Med licenserna på plats kan operatörerna sedan börja sälja 5G-utrustade telefoner och routrar. Post- och Telestyrelsen (PTS) hoppas kunna genomföra den försenade licensauktionen i början av år 2020.

Sista anmälningsdag för Tres 5G-test är 10 januari och deltagare måste inte vara Tre-kunder för att delta.

Läs mer om 5G:

4.jpg

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa i shoppen – dessutom med fri frakt!

Köp här!