Intel: "Vi hade aldrig planer på att pensionera Haswell"

I ett nytt uttalande menar Intel att bolaget aldrig syftade att pensionera Haswell, och att uttalandena om försäljningsstopp följt av återupplivning varit fel.

Intel har haft problem med tillverkningen på 14 nanometer, där fabrikskapaciteten inte räcker till. En av orsakerna är förseningen av 10 nanometer, som skulle ha introducerats för flera år sedan och då tagit över en del av produktionen.

För att avlasta den hårt ansatta kapaciteten på 14 nanometer återupplivade Intel processorn Pentium G3420 från 2013. Modellen baseras på arkitekturen Haswell och byggs med företagets 22-nanometersteknik. Nu menar Intel att Pentium-varianten aldrig pensionerades, varpå det enligt bolaget inte är tal om någon återupplivning.

Intel regularly updates customers on product changes via our Product Change Notification (PCN) process. On December 5, a PCN was erroneously posted on product discontinuance of the Intel Pentium Processor G3420. There is no change to the Intel Pentium Processor G3420 product roadmap, and that product continues to be supported by Intel.

Istället hävdar Intel via Tomshardware att de alltid planerat att ha kvar Pentium G3420 på butikshyllorna och därmed plattformen i företagets framtida produktplaner. Dokumenten som först sade att produkten lagts ned och notifieringen mindre än två veckor senare som upphävde pensioneringen var alltså båda fel, enligt bolaget.

Intel Pentium G3420 kommer med två kärnor i 3,2 GHz utan flertrådsteknik, parat med 3 MB L3-cacheminne. För att undvika kravet på ett separat grafikkort finns även en integrerad grafikkrets i form av Intel HD Graphics, som fungerar för att visa enklare material.

Intel har redan kommit igång med 10 nanometer för bolagets bärbara datorer i och med Ice Lake, men uppgifter gör gällande att klockfrekvenserna är svåra att få upp. Det tros vara en av anledningarna till att 14 nanometer ska vara aktuellt för stationära processorer fram till 2022, varpå äldre processormodeller på 22 nanometer kan ge välbehövligt andrum i fabrikerna.

Läs mer om Intels tillverkningsbekymmer:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!