TSMC presenterade nyligen ett rekordkvartal, med över 91 miljarder kronor i intäkter. Siffrorna är framförallt en konsekvens av bolagets tillverkningstekniska framsteg på senare år, där tidsplan efter tidsplan avklarats i tid eller i vissa fall dessförinnan. Samtidigt går konkurrenter som Intel och Globalfoundries kräftgång.

Lanseringen av 5-nanometerstekniken som ersätter nuvarande 7 nanometer sker redan första halvan av 2020, där uppemot 80 procent högre transistortäthet och 15 procent högre klockfrekvenser står på menyn. Via Digitimes (betalvägg) avslöjar J.K Wang, vice ordförande för TSMC:s fabriksverksamhet, att efterträdaren 3 nanometer även den är på gång enligt plan.

tsmc-facility.jpg

Konkret innebär det att konstruktionen av fabriken för 3 nanometer fortskrider, vilken tros ta tre år att slutföra. Om tidsplanen fullföljs innebär det masstillverkning av konsumentprodukter mot slutet av 2022. TSMC har köpt 30 hektar mark för fabriken och investerar motsvarande 185 miljarder kronor i dess slutförande.

Det är samma år som Intel planerar att introducera sin 7-nanometersteknik, men det är okänt om teknikerna är jämförbara. Detsamma gäller Samsungs 3-nanometersteknik, som ska introduceras sent 2021. Siffrorna antyder att det är Samsung och TSMC som slåss om den högsta densiteten 2022, men ofta är bolagens benämningar missvisande.

Det märks tydligt på Intels 10-nanometersteknik, som i runda slängar går att jämföra med TSMC:s 7-nanometersteknik sett till transistortäthet. Samtidigt har TSMC inte avslöjat några siffror på förbättringarna som 3 nanometer förväntas ge. Klart är dock att utvecklingstakten hos bolaget är fortsatt hög.

Läs mer om tillverkningstekniker: