Qualcomm Snapdragon 765 med inbyggt 5G för lägre prisklasser

Med inbyggt 5G-stöd för systemkretsar i mellanklassen vill Qualcomm få ut tekniken i varje telefon och miljarder av enheter.

Qualcomm var bland de första med att släppa 5G-modem för smarta telefoner. Dessa har dock tillhört företagets prestandasegment och involverar att integrera ett separat 5G-modem med systemkretsen (SoC). Med de nya modellerna som presenteras för år 2020 ska 5G bli billigare och tillgängligt i större utsträckning.

Den bredare tillgängligheten kommer primärt i form av Snapdragon 765, en systemkrets i mellanklassen. Med enklare specifikationer följer en lägre prislapp, men att 5G-modemet här integreras direkt på systemkretsen sänker kostnaderna ytterligare. Det medför även en mer energieffektiv systemkrets ställt mot tidigare varianter där 5G-modemet är en separat krets.

Samma systemkrets kommer även lanseras i en spelfokuserad version vid namn Snapdragon 765G, vilken får samma integrerade 5G-modem. Målet med Snapdragon 765 är att få 5G till lägre prissegment. HMD Global har redan aviserat att kommande Nokia-telefoner för år 2020 ska bestyckas med kretsen.

Utöver detta presenteras även Qualcomms nya flaggskeppskrets för år 2020 – Snapdragon 865. Till skillnad från mellanmodellerna Snapdragon 765 och Snapdragon 765G får flaggskeppet inget integrerat 5G-modem. Här får tillverkare av telefoner istället kombinera systemkretsen med den separata modemkretsen Snapdragon X55, sannolikt då prestandasegmentet inte är lika priskänsligt.

Till sist avtäcker Qualcomm tekniken 3D Sonic Max för fingeravtrycksavläsning. Jämfört med tidigare versioner av Qualcomms fingeravtrycksavläsning kan 3D Sonic Max läsa av en yta som är 17 gånger större. Utöver en större yta att använda möjliggör detta även säkrare autentisering genom avläsning av två fingrar samtidigt.

Nya telefoner med Snapdragon 765, Snapdragon 765G och Snapdragon 865 lär sannolikt avtäckas under CES 2020 i januari samt mobilmässan Mobile World Congress (MWC) i februari samma år.

Läs mer om Qualcomm: