EU granskar Googles datainsamling

EU-kommissionen inleder en förundersökning av Googles datainsamling, där data om allt från annonser till webbläsare räknas in.

Googles förehavanden på den europeiska marknaden är sedan tidigare hårt granskat av EU-kommissionen, som vid flertalet tillfällen utdelat stora bötesbelopp för konkurrenshämmande beteende. EU-kommissionen meddelar nu via Reuters att organisationen inlett en förundersökning mot Googles datainsamling i Europa.

EU-kommissionären som varit i kontakt med Reuters avslöjar inte i detalj vad som ska granskas, men att EU-kommissionen ska undersöka vilken typ av data som samlas in och varför. Reuters har tagit del av dokument där förundersökningen innehåll avslöjas, där områden som lokala söktjänster, webbannonser, inloggningstjänster och webbläsare listas.

The Commission has sent out questionnaires as part of a preliminary investigation into Google’s practices relating to Google’s collection and use of data. The preliminary investigation is ongoing.

En förundersökning behöver inte nödvändigtvis innebära att en rättslig process följer. EU-kommissionen har dock vid flertalet tillfällen fällt Google i konkurrensmål till bötesbelopp på sammanlagt 8 miljarder euro, med målet att få företaget att ändra företagspraxis i en mer konkurrensvänlig riktning.

Google har tidigare svarat på kritik gällande datainsamling att företaget använder informationen till förbättra bolagets tjänster, och att användare har möjlighet att hantera, radera och överföra data närhelst de vill. EU-kommissionens förundersökning är pågående och prognos för när en slutsats nås meddelas inte.

Läs mer om Google och EU-kommissionen: