Gigabyte släpper världens första instickskort för USB 3.2 Gen 2×2

Överföringshastighet på 20 Gbps är den stora nyheten med standarden USB 3.2 Gen 2×2, som nu blir mer lättillgänglig för användare med stationär dator.

I början av året uppdaterade standardiseringsorganet USB Implementers Forum (USB-IF) USB-standarden, något som skett med jämna mellanrum sedan USB 1.0 debuterade år 1996. Paradnumret för omdaningen stavas USB 3.2 Gen 2×2, där marknadsföringsnamnet Superspeed USB 20 Gbps avslöjar överföringshastigheten dubbleras mot USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps).

Med den nya standarden introducerades dock nytt namnschema även för USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) och USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), som ändå tidigare kallades USB 3.0. Duon heter numera USB 3.2 Gen 2 respektive Gen 1 och finns på en rad moderkort och datorer. USB 3.2 Gen 2×2 är dock sällsynt, men syns till exempel på färska moderkort för AMD Ryzen Threadripper 3000 och Intel Cascade Lake-X.

Gigabyte släpper nu världens första instickskort enligt den snabba USB-standarden, för den som vill uppgradera den stationära datorns anslutningsmöjligheter utan plattformsbyte. Kortet heter GC-USB 3.2 Gen2×2 och ansluts till PCI Express x4, vilket adderar en ensam USB Type-C-anslutning.

WD_Black-Portfolio.jpg

Western Digital släppte nyligen externa lagringsenheter med USB 3.2 2×2-stöd och överföringshastigheter upp till 2 000 MB/s.

Instickskortet är kompatibelt med äldre och långsammare standarder och framöver ska modellen få ett mer påkostat syskon, med stöd för Thunderbolt 3 och överföringshastigheter om 40 Gbps. På sin webbplats meddelar Gigabyte att de första 100 korten som producerats är sålda men att fler är på ingång. Vad prislappen ligger på är i dagsläget okänt.

Brukar du uppgradera datorn med diverse instegskort för nätverk, USB eller något annat? Berätta i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!