Grafikkortsförsäljningen stiger – AMD plussar på årsbasis

Efter en längre svacka vänder försäljningen av grafikkort skarpt uppåt. AMD går upp på årsbasis, men vinnaren tredje kvartalet är Nvidia.

De senaste åren har grafikkortsförsäljningen gått starkt, särskilt i högre segment. Efterfrågan har drivits på av dels entusiaster med djupa fickor och dels av personer som grävt efter kryptovalutor. Under 2018 minskade dock brytningen med konventionell hårdvara, samtidigt som Nvidias Turing-familj ansågs dyr och utöver stöd för ray tracing bjöd på smärre förbättringar mot GTX 1000-serien.

Händelserna fick Nvidias försäljning att sjunka som ett ankare, där flera kvartal på rad visade omkring 30 procent lägre intäkter. Det är först under årets tredje kvartal som trenden vänt, något som enligt analysfirman Jon Peddie Research även gäller grafikkortsmarknaden i stort. Från föregående kvartal ökade försäljningen med 42,2 procent, och jämfört med tredje kvartalet 2018 ökade den med 6,2 procent.

Marknadsandelar: AMD Radeon mot Nvidia Geforce

Tillverkare

Q3 2019

Q3 2018

Q2 2019

AMD

27,08 %

25,72 %

32,08 %

Nvidia

72,92 %

74,28 %

67,92 %

De senaste tio åren har snittökningen mellan det andra och tredje kvartalet legat på 14,9 procent, varför ökningen är anmärkningsvärd. Den stämmer även väl överens med Nvidias rapporterade siffror, där bolagets tredje kvartal vände en nedåtgående trend. Den totala försäljningen landade på 2,8 miljarder USD och 10,5 miljoner kort, och ökade således med drygt 166 miljoner USD på årsbasis.

Jämfört med samma period året innan är det AMD som går från 25,72 procent av grafikkortsmarknaden till 27,08 procent, men tappar rejält jämfört mot föregående kvartal. Med start nästa år får de två aktörerna dock sällskap av Intel, som hoppas kunna slå sig in på marknaden för dedikerade grafikkort.

Framåt tror Jon Peddie Research inte på några större uppgångar för marknaden, där den värderas till 15 miljarder USD 2023. Det är samma försäljning som för helåret 2018. Orsaken är att integrerade grafikkretsar blir allt vassare, samtidigt som många byter datorn mot mobila enheter.

Läs mer om grafikkortsmarknaden:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!