Valve rear ut Steam Controller – går i graven

Valves dröm om att bygga ett eget ekosystem av hårdvara runt Steam Machines går i graven då Steam-kontrollern officiellt läggs ned.

Under 2013 presenterade Valve initiativet Steam Machines, en hårdvaruplattform där PC-system skulle kombineras med det Linux-baserade Steam OS. Som ett komplement till detta släpptes även handkontrollern Steam Controller. Efter initialt starkt stöd från datortillverkare har plattformen dock trampat vatten, och tillbehören har inte tagit spelmarknaden med storm.

Alienware_Controller_front_03-1940x1148.jpg

Steam Controller har vid olika tillfällen reats ut till lågt pris, och nu säljs enheterna för blott 60 kronor exklusive frakt. De enheter som nu säljs till reapris är de sista som finns i lager och då priset för handkontrollern är lägre än kostnaden för att frakta produkten till kund får detta ses som ett officiellt dödförklarande av Steam Controller.

Detta får också ses som den sista spiken i kistan för drömmen som var Steam Machines. Valves strategi för Linux-plattformen har skiftat de senaste åren där fokus flyttats från att bygga ett spelfokuserat operativsystem till att istället förbättra verktyg för spelande på Linux. Ett sådant verktyg är kompatibilitetslagret Proton.

Proton utvecklas i samarbete med Codeweavers som har en lång historik av att utveckla kompatibilitetslager mellan Linux och Windows. Med Proton får Linux-plattformen möjlighet att köra spel för Windows som nyttjar gränssnittet DirectX, med stöd för både DirectX 11 och 12.

Läs mer om Steam Machines:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!