Samsung kan leverera SSD-lagring till nästa generations spelkonsoler

En läckt presentation från Samsung beskriver SSD-lagring för spelkonsoler under år 2020, där Playstation 5 antyds i bildform.

Blixtrande snabb SSD-baserad lagring står i centrum för både Playstation 5 och Xbox "Project Scarlett". Sony har lämnat mest detaljerade uppgifter om hur laddningstider och strömmande av data utvecklas från Playstation 4 till nästa års femte upplaga, vilket även letat sig ut på nätet i form av videodemonstrationer.

PS5_SSD_Samsung.jpg

Exakt vilken teknik nästa generations spel konsoler tillämpar är däremot inte känt. Under SSD Forum i Tokyo ger Samsung dock starka antydningar om att företagets NVMe-anslutna SSD-teknik sitter i åtminstone en av nästa års spelkonsoler. I den presentationsbild som läckt ut från tillställningen syns en spelkonsol och handkontroller som följer stilspråket hos Sony Playstation.

I samma presentationsbild jämför Samsung tiden det tar att starta en spelkonsol med deras NVMe-SSD kontra klassiska hårddiskar och SATA-anslutna SSD-enheter. Systemets starttid anges till 49 sekunder med en mekanisk hårddisk, 29 sekunder med en SATA-SSD medan Samsungs NVMe-SSD har en icke angiven starttid på ungefär en tredjedel jämfört med SATA-alternativet.

Även laddningstider för spel jämförs, där titeln Monster Hunter World får stå exempel. Här anges en mekanisk hårddisk ladda in spelet på 38 sekunder, vilket sjunker till 13 sekunder med en SATA-SSD. Samsungs NVMe-variant uppges ladda spelet på mindre än halva tiden ställt mot SATA-enheten, vilket bäddar för laddningstider som understiger 7 sekunder.

Sony Playstation 5 och Microsoft Xbox "Project Scarlett" lanseras till julhandeln år 2020. Båda spelkonsolerna tillämpar en systemkrets från AMD med Zen 2-baserad processordel och grafikdel ur generationen Navi.

Läs mer om nästa generations spelkonsoler: