Intel och Mediatek ingår 5G-samarbete för bärbara datorer

Efter att ha sålt av sin modemverksamhet tar Intel hjälp av Mediatek för att ta fram 5G-modem till framtida bärbara datorer.

Efter att ha använt Intels 4G-modem exklusivt slöt Apple fred med Qualcomm och i samma andetag lade Intel ned sin 5G-satsning. Drygt en vecka senare följdes det upp av att Intel sålde sin mobila modemverksamhet till Apple, vilket markerade slutet på en mångårig och dyr satsning från Intel.

Det här innebär inte att Intel inte ser en framtid för 5G, inte minst i kombination med bolagets processorer. Processorjätten ingår därför ett samarbete med taiwanesiska Mediatek som syftar till att ta fram 5G-modem för nästa generations bärbara datorer.

5G is poised to unleash a new level of computing and connectivity that will transform the way we interact with the world. This partnership with MediaTek brings together industry leaders with deep engineering, system integration and connectivity expertise to deliver 5G experiences on the next generation of the world's best PCs. – Gregory Bryant, chef för Intels Client Computing Group

Enligt samarbetet ska Intel "definiera" en 5G-lösning, som ska utvecklas och certifieras av Mediatek. Med andra ord låter det som ett semi-custom-samarbete, där Mediatek tar fram en färdig 5G-modemkrets på beställning baserat på Intels önskemål om specifikationer. Medan Mediatek sköter design och tillverkning står Intel för mjukvaran, med såväl drivrutiner som integration i sina plattformar.

Vidare arbetar Intel och Mediatek tillsammans med Fibocom för utveckling av en M.2-ansluten 5G-modul, särskilt anpassad Intels bärbara plattformar. I det ledet står Fibocom för att få modulen certifierad av teleoperatörer och godkännande av myndigheter.

Intressant är att Intel valt Mediatek istället för Qualcomm och Samsung, som båda är ledande aktörer inom 5G-modem för mobila enheter. Troliga anledningar är att ingen av dessa parter var villiga att ingå ett liknande samarbetet eller att priset som begärdes var för högt.

Intel-Mediatek-5G.jpg

De första färdiga produkterna ur samarbetet ska bli tillgängliga i början av år 2021, då Dell och HP väntas bli bland de första kunder. Med andra ord kan 5G-lösning väntas dyka upp först i bärbara datorer bestyckade med Intels processorfamilj Tiger Lake med arkitekturen Willow Cove.

Läs mer om Intels 5G-nedläggning:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!