Nvidia öppnar G-Sync-skärmar för AMD Radeon

Skärmar med G-Sync-modul kan framöver låsa upp variabel bildfrekvens över HDMI och Displayport – även för AMD:s grafikkort.

Nvidia och AMD har länge erbjudit tekniker för att använda adaptiv bildsynkronisering (eng. Variable Refresh Rate), vilket innebär att skärm och grafikkort uppdateras med samma frekvens. För AMD-modeller gäller tekniken VESA Adaptive Sync enligt den egna tappningen Freesync, medan Nvidias G-Sync tidigare krävde särskild hårdvara i skärmen.

compatible

Till CES 2019 lättade Nvidia nämligen på kraven och numera kan G-Sync även användas för skärmar med VESA Adaptive Sync. Grafikkortsmakaren garanterar dock inte en smärtfri upplevelse med alla skärmar, varför certifieringen "G-Sync Compatible" tilldelas de modeller som står pall för bolagets tester.

SweClockers går igenom Freesync, G-Sync och VESA Adaptive Sync

Oavsett om G-Sync körs genom mjukvara eller till den avsedda modulen har dock skärmen tidigare behövt vara ansluten till Displayport. Det kravet luckrades upp en smula tidigare under hösten då LG presenterade G-Sync-stöd för flera OLED TV-modeller, något som löses via HDMI.

Nu rapporteras att Nvidia bjuder på ännu en breddning av G-Sync. Till TFTCentral bekräftar bolaget att framtida skärmar med G-Sync-modul får både VRR-stöd över HDMI och adaptiv synkronisering över Displayport, vilket öppnar upp för nya möjligheter och hårdvara.

Radeon_Navi-1.jpg

G-Sync med AMD-hårdvara kan bli verklighet framöver.

I teorin innebär det exempelvis att AMD-signerade grafikkort framöver kan användas till skärmar med G-Sync-modul, för att dra nytta av variabel bilduppdatering. Med nästa generations spelkonsoler från Microsoft och Sony ska hög bildfrekvens stå på menyn och stödet kan sannolikt nyttjas där också, men även hos dagens Xbox One.

Enligt Nvidia är det inte möjligt att lägga till stödet genom uppdatering av skärmar med de äldre modulerna, och den uppdaterade men hårdvarumässigt identiska varianten krävs för de nya funktionerna. Specifikationer för kommande G-Sync-skärmar torde avslöja om de är utrustade med den färska modulen, men om den äldre varianten helt fasats ut återstår att se.

Använder du en skärm med adaptiv bildsynkronisering? Berätta vilken lösning du kör med i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!
Köp här!