Half-Life: Alyx släpps mars 2020 – får stöd för samtliga VR-headset

Efter en 13 år lång dvala vaknar Half-Life-serien under nästa år, med VR-titeln Half-Life: Alyx som utspelar sig mellan originalet och uppföljaren.

När det talas om spelserier som haft en stor inverkan på industrin ligger ofta Valves anrika Half Life högt upp på listan. Serien har varit vilande under en längre tid, då den senaste delen Half-Life 2: Episode Two släpptes år 2007. Nyligen avslöjade utvecklaren att de arbetar på ett nytt spel i serien med undertiteln Alyx.

Som utlovat avtäcks nu spelet officiellt med en listning på spelbutiken Steam. Det beskrivs som en återkomst till spelserien och precis som undertiteln antyder tar spelaren på sig rollen som Alyx Vance, som tidigare agerat kompanjon i såväl Half-Life 2 som Episode One och Episode Two.

Berättelsen utspelar sig mellan originalet Half-Life och dess uppföljare, där Alyx Vance är en del av mänsklighetens försvar mot Combine-rasen. De har även tagit Alyx pappa Eli till fånga och det blir spelarens uppgift att frita denne mitt under kriget mot Combine.

Alyx-2.jpg
Alyx-6.jpg
Alyx-1.jpg
Alyx-4.jpg

Enligt Valve själva har Half-Life: Alyx byggts från grunden med VR i åtanke och går således inte att spela utan ett VR-headset. Enligt företaget ska det dock fungera med såväl headset från Oculus som HTC samt andra tillverkares Windows Mixed Reality-modeller.

Sett till gameplay handlar det precis som i tidigare delar om skjutande i förstaperson och VR-stödet innebär mycket fokus på att spelare interagerar med miljöer med handrörelser. Det handlar om allt ifrån att plocka upp objekt för att kasta på fiender till att hacka sig in i fiendens drönare, något som även skymtas i trailern.

Alyx-5.jpg
Alyx-3.jpg
Alyx-7.jpg
Alyx-8.jpg
Alyx-9.jpg

Trailern visar också flera miljöer samt karaktärer som känns igen från förr, däribland den mystiska G-Man som skymtas i slutet. Då spelet drivs av Source 2-motorn har även grafiken uppdaterats något, med högre upplösta texturer och förbättrade animationer.

Till sist avslöjas även ett lanseringsdatum, som blir mars 2020. Prislappen hamnar på 49,99 euro, motsvarande cirka 530 kronor. Värt att tillägga är att spelet är gratis för alla som äger ett Valve Index VR-headset.

Vad tror du om det första Half-Life på över ett decennium? Är det här vad som behövs för att VR-spelande ska ta fart på allvar? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!