Snabbare NAS-enheter med SSD-cacheminne

Att kombinera rymliga mekaniska hårddiskar med en SSD kan ge tydliga fördelar sett till prestanda, värme och livslängd i en NAS.

1. Inledning

Allt fler hem och mindre kontor använder sig av någon form av NAS-enhet. Primärt för att kunna ha en extern backup eller för att kunna strömma material till olika lokala enheter, men även för att kunna synkronisera material mellan olika enheter. För mer avancerade användare kan en NAS även ikläda sig ett antal olika serverliknande funktioner eller via diverse appar ge dig som användare ett stort utbud av extra funktioner och tjänster. Allt beroende på tillverkare och modell.

Oavsett val kommer du ofta till ett läge där du måste välja mellan kapaciteten i en mekanisk hårddisk eller snabbheten en SSD levererar. Sedan finns även något av en gyllene mellanväg där de båda teknikerna kombineras i en och samma NAS, där en SSD används som cacheminne till hårddisken. Fördelarna med denna lösning stannar inte bara vid ökad prestanda, utan ger även lägre temperaturer vilket i sin tur kan påverka livslängden positivt.

När vi pratar prestanda är det primärt ett par områden som gynnas extra av att använda en SSD-cache. Vi syftar här på en förbättrad skriv- och läsprestanda samt en kortare accesstid för att hitta data. Däremot är det viktigt att tänka på att prestandavinsterna inte blir i samma skala som om lagringsenheterna varit placerade i datorn. Detta då vi i fallet med en NAS pratar om nätverksprestanda som har flera begränsande faktorer jämfört med en dator.

Ironwolf-110-SSD.jpg
Ironwolf-Pro-8TB.jpg

Just nätverksgränssnittet är den del som sätter gränsen för hur snabbt en NAS kan skicka data. För att förstå vinningen med att använda en SSD som cacheminne i olika sammanhang har vi specialgranskat Seagates senaste modell Ironwolf 110 SSD som cachelösning, tillsammans med de mekaniska hårddiskarna Ironwolf Pro.

I samarbete med Seagate

seagate_1c_blk_horizontal.png

Denna artikel produceras i samarbete med Seagate. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad och betalväggar.

SweClockers löfte är att alltid vara öppna om våra samarbeten. Förutom att hålla hög kvalitet och skrivas av en oberoende skribent skräddarsys alltid allt innehåll för att vara relevant för SweClockers när det publiceras. I fall där det inte är möjligt tackar vi nej till samarbete.

Ironwolf och Ironwolf Pro är Seagates NAS-diskar och erbjuder upp till 5 års garanti, 2 års dataräddning och är utrustade med diagnostiklösningen Seagate Health Management med stöd hos branchens alla stora NAS-tillverkare. Läs mer om detta på Seagates officiella webbplats!