Phil Spencer: "Pris och prestanda i vettigt förhållande med Xbox Scarlett"

Med Xbox One lanserade Microsoft en klenare och dyrare konsol än Sony. Xbox-chefen Phil Spencer menar att så inte blir fallet med nästa generation.

Xbox One och Playstation 4 såg dagens ljus redan år 2013, men är fortfarande den mest aktuella familjen av spelkonsoler från Microsoft respektive Sony. Mot slutet av år 2020 ska konsolmakarnas utbud uppdateras med Playstation 5 och Xbox "Scarlett", som båda får ray tracing-stöd och SSD-lagring.

I en intervju med The Verge blickar Xbox-chefen Phil Spencer tillbaka till lanseringen av Xbox One och understryker att Microsoft lärt sig en läxa. Konsolen fick nämligen ingen flygande start till följd av en prislapp 100 USD högre än Sonys alternativ, som därtill bjöd på bättre prestanda. Med Xbox "Scarlett" utlovas att förhållandet mellan pris och prestanda håller sig inom ramarna.

I would say a learning from the Xbox One generation is we will not be out of position on power or price.

If you remember the beginning of this generation we were a hundred dollars more expensive and yes, we were less powerful. And we started Project Scarlett with this leadership team in place with a goal of having market success.

Att göra Xbox "Scarlett" till en konkurrenskraftig produkt har enligt Spencer genomsyrat hela utvecklingsprocessen och utöver pris och prestanda ska bakåtkompatibilitet samt crossplay-stöd bidra till detta. Värt att ha i åtanke är att Spencer inte avslöjar om Microsoft-konsolen faktiskt matchar prestandan för Playstation 5, eller om det istället vankas lägre prestanda till reducerat pris.

Ryzen_5_3600X_3600-12.jpg

Arkitekturen Zen 2 ska ta plats i både Playstation 5 och Xbox "Scarlett".

Känt sedan tidigare är dock att konsolduon använder väldigt snarlik hårdvara, med AMD-signerad systemkrets i centrum. Både Microsoft och Sony har avslöjat att processor- respektive grafikdel baseras på de färska arkitekturerna Zen 2 och Navi. Detta ska paras med primärminne av GDDR6-typ, en snabb SSD-enhet och även stöd för ray tracing, men på vilket vis företagen implementerar detta är i dagsläget höljt i dunkel.

När Microsoft avtäckte Xbox "Scarlett" under sommarens E3-mässa lyfte bolaget att konsolen därutöver får stöd för 8K-upplösning, spelande i 120 Hz samt variabel bilduppdatering. Phil Spencer vill dock inte gå in på några närmare detaljer kring den annalkande konsolfamiljen, men menar att fler generationer väntar framöver.

Kommande Playstation och Xbox ska bli tillgängliga till julhandeln nästa år, men sannolikt presenteras mer detaljerad information tidigare än så. En möjlig tidpunkt är spelmässan E3 2020, som går av stapeln i början av juni.

Läs mer om Xbox "Scarlett":