Under 2020 blir två stycken tre när processorjätten Intel ger sig in i grafikmatchen på allvar. Satsningen innefattar alltifrån integrerade grafikdelar till grafikkort för konsumenter upp till datacenter. Därtill har Intel redan aviserat att det blir just en grafikkrets som blir först ut på 7 nanometer.

Nu framgår att Intels första Xe-grafikkrets på 7 nanometer heter "Ponte Vecchio". Uppgifterna härrör från Videocardz, som hänvisar till att Intel informerat utvalda medier om grafikkretsen inför en stundande officiell avtäckning. Namnet följer i fotspåren av många Intel-arkitekturer på processorsidan med ändelsen "Bridge" – Ponte Vecchio är nämligen namnet på en gammal stenbro i Florens, Italien.

Det bro-relaterade namnet ska referera till valet av kommunikationslager som används för att koppla samman flera grafikkretsar. Enligt rapporten ska Ponte Vecchio använda Compute Express Link (CXL), som baseras på protokollet PCI Express 5.0 och lägger till stöd för bland annat synkronisering av cacheminne.

Att CXL skulle ligga till grund för Intels parkoppling av Xe-grafikkort var något SweClockers Andreas Eklöv spekulerade kring under våren.

Intel-process-tech-anandtech-2.png

Att själva grafikkretsen med beräkningsenheter ska tillverkas på 7 nanometer är det inte hela historian. Ponte Vecchio ska nyttja Intels Foveros-teknik, där flera kretsar tillverkade på såväl moderna som äldre tillverkningstekniker staplas ovanpå varandra. Detta för att få till kostnadsmässiga fördelar, men också då vissa delar som I/O (input/output) sällan kan skalas ned väl med nyare tekniker.

Av allt att döma har Intel valt att frångå de tidigare inofficiella kodnamnen för sina grafikarkitekturer. Då Ponte Vecchio kan väntas ingå i andra generationens Xe-grafik bör denna baseras på arkitekturen som tidigare ryktats ha namnet Jupiter Sound, som efterträder Arctic Sound.

Endast för datacenter

Intel Ponte Vecchio blir först till 7 nanometer från bolaget, men just den här kretsen är ingenting för konsumenter. Först ut blir den i kommande superdatorn Intel Aurora, som bygger på kluster där varje del i klustret bestyckas med sex grafikkretsar och två processorer ur familjen Sapphire Rapids. Allt vävs samman genom den nya programmeringsmodellen OneAPI som Intel är initiativtagare till.

Intels första grafikkretsar på 7 nanometer för konsumenter dyker inte upp förrän tidigast år 2022. Tekniken spås i runda slängar motsvara 5 nanometer från TSMC och Samsung, vilka AMD och Nvidia använder för tillverkning av grafikkretsar.

Relaterat till Ponte Vecchio: