Diablo IV får mikrotransaktioner – ska inte ge spelmässiga övertag

I en intervju svarar chefsdesignern på hur Blizzard tacklat mikrotransaktioner i Diablo IV, där det beryktade auktionshuset inte återkommer.

Mikrotransaktioner, loot-lådor och andra typer av köp i spel har på senare år blivit allt mer vanligt och omstritt. Vad som tidigare primärt var en affärsmodell för gratisspel har numera införlivats i fullpristitlar, med varierat resultat. Bland annat fick auktionshuset i Diablo III enorm kritik, varpå det sedermera stängdes ned.

Under en stream (01:49) från Blizzcon svarade chefsdesignern för Diablo IV, Joe Shely, på frågor kring hur intäktsmodellen för Diablo IV kommer se ut. Som väntat kommer Diablo IV säljas som ett fullprisspel, och flera expansioner är redan planerade för framtiden. Dessa kommer dock kompletteras av mikrotransaktioner för att öka intäkterna.

auction house.jpg

Auktionshuset i Diablo III stängdes ned 18 mars 2014 efter omfattande kritik

Någon repris av auktionshuset ska det dock inte bli tal om, där spelare kunde köpa och sälja föremål för riktiga pengar samtidigt som Blizzard tog ut en avgift på transaktionerna. Något kritiker ofta menade på tog bort incitamenten att spela spelet och på egen hand samla ihop värdefulla föremål. I Diablo IV kommer mikrotransaktionerna istället bestå av helt kosmetiska föremål.

Shely menar att det finns vissa fördelar med systemet, då utvecklare får ekonomisk kompensation för att löpande skapa nytt innehåll. Samtidigt blir inte spelbalansen skev eftersom det rör sig om kosmetiska föremål. Diablo IV släpps till PC/Windows, Xbox One och Playstation 4.

Läs mer om Diablo-serien:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!