Bill Gates: "Windows Mobile hade kunnat bli det dominerande systemet"

I en ny intervju hävdar Microsofts medgrundare att Windows Mobile hade kunnat dominera, men sköts i sank av amerikanska statens antitrusträttegång.

Bill Gates är sannolikt en av få profiler i teknikvärlden som inte behöver någon vidare introduktion. Efter att grundat och lett Microsoft som VD under årtionden har han gått vidare till att primärt ägna sig åt filantropiska ändamål, något som Netflix-serien Decoding Bill Gates utforskar.

Nokia-Lumia-930-Colours.jpg
BillGates_CNBC_2.jpg

Trots att Bill Gates byggde upp Microsoft till att bli ett av världens mest framgångsrika teknikbolag förvandlades inte allt hans bolag rörde vid till guld. Framför allt mot slutet av hans tid vid rodret, då Microsoft gav sig in på marknaden för telefoner med operativsystemet Windows Mobile, som sedermera döptes om till Windows Phone. Företaget satsade rejäla resurser på att göra systemet framgångsrikt, men framgångarna uteblev.

Bill Gates har tidigare uttryckt ånger över att bolaget missade tåget med Windows Mobile, och i en ny intervju under en konferens i New York lyfter han fram att bolaget hade kunnat lyckas om juridiska bekymmer inte hade kommit i vägen. Detta åsyftar det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) som år 2001 drog Microsoft inför rätta för konkurrenshämmande affärsverksamhet.

There’s no doubt the antitrust lawsuit was bad for Microsoft, and we would have been more focused on creating the phone operating system, and so instead of using Android today, you would be using Windows Mobile if it hadn’t been for the antitrust case

Bill Gates hävdar att den långdragna juridiska processen krävde mycket uppmärksamhet och resurser från honom och Microsoft i stort, något som ledde till att företaget inte kunde hänge sig åt det mobila operativsystemet under dess viktiga formande år på marknaden. Detta öppnade upp för det öppna alternativet Android, som kom att dominera marknaden utanför Apples ekosystem.

Oh, we were so close. I was just too distracted. I screwed that up because of the distraction.

Enligt Bill Gates hade Windows Mobile istället kunnat varit det dominerande mobila operativsystemet idag om Microsoft tillåtits fokusera på det ordentligt. Som konkret exempel nämner han att Microsoft var tre månader för sena med en version av Windows Mobile som telefonmakaren Motorola avsåg använda på en kommande telefon, och en modell med Android som system vann istället stora framgångar.

Avslutningsvis konstaterar Bill Gates också att antitrusträttegången även ledde till att han avgick som VD tidigare än tänkt, men att detta varit positivt då han fick chansen att tillbringa mer tid med familjen och ägna sig mer åt goda filantropiska ändamål.

Läs mer om Bill Gates äventyr: