Valve kan jobba på Google Stadia-konkurrent

Samarbetspartner röjer vad som kan vara Valves planer för en Steam-baserad strömmande speltjänst.

Lanseringen av Googles strömmande speltjänst Stadia är blott några veckor bort. Konkurrenter som Sony har redan liknande tjänster igång och Microsoft är på gång med att sjösätta testrundor för det egna alternativet Project Xcloud. Strömmande speltjänster är alltså i ropet, och nu tyder nya uppgifter på att även Valve ger sig in i leken med Steam.

SteamCloudGaming_kod.jpg

Uppgifterna kommer från Steam Database, som håller ett ständigt vakande öga över vad som händer med Steam-butiken och dess tillhörande tjänster. Genom att granska koden i Steam-butiken har sajten lyckats utvinna kod som beskriver hur partner ombeds acceptera tillägg i avtal för "Steam Cloud Gaming".

Koden avslöjar inte mer än så, men att sådan kod existerar i Valves butik är en tydlig indikation på att spelutgivare nu eller framöver ombeds att acceptera att speltitlar görs tillgängliga på en strömmande speltjänst. Andra faktorer som styrker detta är att Valve nyligen introducerade funktionen lokalt multiplayer online för spel som saknar online-komponent.

Denna funktion bygger på att ett spel körs på ett värdsystem och strömmas sedan i videoform till övriga spelare på distans. Att Valve redan introducerat en funktion för att strömma spel och låta spelare styra spelsessionen via kontrolldon innebär att företaget redan byggt upp en teknisk grundstomme för att kunna strömma spel över Steam.

Steam erbjuder redan idag ett flertal alternativ för att ta del av spelbiblioteket på andra enheter än själva speldatorn. Steam Remote Play låter användaren strömma spel från en dator, Steam Link gör det möjligt att strömma spel från datorn till en annan skärm i hemmet och Steam Link Anywhere öppnar upp samma funktion utanför hemmet.

Den stora skillnaden med en strömmande speltjänst skulle då vara att spelen körs och renderas i Valves serverpark istället för lokalt hos spelaren. En konkurrensfördel Valve då skulle kunna få är att användarens befintliga spelbibliotek i Steam skulle finnas tillgängligt i molntjänsten, och därmed erbjuda ett rejält utbud från start vars omfång överträffar konkurrenter som Google Stadia.

Den framgrävda koden avslöjar dock inget om när Steams eventuella strömmande speltjänst avtäcks eller lanseras.

Läs mer om strömmande speltjänster:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!