Klassiska brandväggen Pfsense fyller tonåring

I hela 13 år har den öppna brandväggsmjukvaran Pfsense säkrat system och routrar, och som alla tonåringar har ett visst drama infunnit sig.

Den som någon gång det senaste årtiondet laborerat med brandväggsmjukvara kan sannolikt stött på öppen källkodsprojektet Pfsense. Den populära mjukvaran skapades år 2006 som en förgrening av en annan klassisk mjukvara vid namn M0n0wall från Unix-varianten BSD och utvecklades framgångsrikt under ett antal år med nya funktioner.

Pfsense-diagram-design.jpg

Illustration över Pfsense-brandväggens roll i en nätverksinfrastruktur.

År 2012 började projektet tappa luften något och företaget Netgate gick in som huvudutvecklare, vilket blev en vitamininjektion för Pfsense. Utöver funktioner som brandvägg hanterar Pfsense bland annat lastbalansering av nätverkstrafik, angreppshantering, multi-WAN och mycket mer. I dagsläget uppges installationer av Pfsense överstiga en miljon.

NetGateOpnsense.jpg

Netgates vilseledande grafik om förgrenade projektet Opnsense.

Historiken runt Pfsense har dock inte varit utan ett visst mått av kontrovers. Mjukvaran förgrenades i sig till ett annat projekt vid namn Opnsense under 2015. Netgate tog inte emot det konkurrerande projektet väl, och en infekterad strid inleddes där Netgate bland annat registrerade webbadressen opnsense.com och använde denna grafik för att sprida avskräckande information om Opnsense.

Kontroversen till trots lever båda projekten vidare och lever till synes en hälsosam tillvaro på marknaden för säkerhetsmjukvara.

Relaterad information:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!