Intel "Comet Lake" för stationära får ny sockel och upp till 10 kärnor

Nästa generations Intel Core-processorer träder fram ur dunklet och får nu specifikationer. Toppmodell med 10 kärnor, 20 trådar och turbofrekvens över 5,0 GHz bekräftas.

Efter många års förseningar har Intel slutligen fått snurr på tillverkningen på 10 nanometer, som används för processorfamiljen Ice Lake som lanserades för bärbara datorer i somras. Det handlar dock fortfarande om ett begränsat utbud på den krympta noden, och högpresterade processorer för både bärbara och stationära datorer ska återanvända Skylake tillverkad på 14 nanometer.

Processorerna för detta ändamål går under flaggen "Comet Lake" och i augusti avtäcktes modellerna för bärbara datorer. Intel har dock inte gått ut med officiella uppgifter kring motsvarigheterna för stationära datorer, men nu rapporterar Wccftech en rad konkreta detaljer om de kommande produkterna.

På menyn står specifikationer för både styrkrets och processormodeller, där det initialt ska handla om nio olika processorer. Fyra av dessa ingår i Core-familjen och det blir således den tionde generationen, med flaggskeppsprodukten Core i9-10900 i spetsen. I enlighet med tidigare uppgifter utrustas denna med 10 kärnor och 20 trådar, men fler trådar är ett genomgående tema för hela serien.

Comet Lake processorer.png

Bildkälla: Wccftech

Comet Lake processorer 2.png

Bildkälla: Wccftech

Core i7-10700 stannar kvar på dagens 8 kärnor, men flertrådstekniken Hyperthreading gör comeback och erbjuder således 16 trådar. Samma behandling väntar även Core i3-10100 och i5-10500, som behåller 4 respektive 6 kärnor men alltså stegar upp till 8 samt 12 trådar. När det kommer till antal kärnor matchar därmed Core i3-10100 de något äldre toppmodellerna i Core i7-segmentet.

Core-processorerna får också sällskap av instegsvarianterna Pentium G6400 och Celeron G5900, som båda har 2 kärnor men Pentium har totalt 4 trådar. Därutöver vankas Xeon-processorer med 10, 8 respektive 6 kärnor, vilket paras med Hyperthreading. Samtliga processormodeller listas därtill i ett utförande med lägre strömförbrukning, med ändelsen "T" för att markera detta.

intel-core-i9.jpg

Färska Core i9-9900KS når 5,0 GHz över alla 8 kärnor.

I slutet av oktober lanserades Core i9-9900KS som har turbofrekvens på 5,0 GHz för alla kärnor. Den högsta nivån för Core i9-10900 ska slå detta med 100 MHz och således 5,1 GHz, men detta avser inte alla 10 kärnor. Någon sådan specifikation anges inte, men basnivån hamnar på 3 GHz – identiskt med Core i7-10700.

Core i7-modellen har dock en lägre turbonivå om 4,8 GHz, och frekvenstaket sänks ytterligare för Core i5-10500. Här listas istället 3,2 respektive 4,3 GHz i bas- och turboläge, medan 3,2 respektive 4,3 GHz gäller för 4-kärniga Core i3-10100.

På förhand har det talats om att 10-kärniga "Comet Lake" kan kliva upp till ett TDP-värde om 125 watt, men enligt den läckta tabellen syns relativt låga 65 watt. Core i9-10900 saknar suffixet "K" som innebär upplåst överklockning, och 65 watt är på samma nivå som 8-kärniga Core i9-9900. Det är således sannolikt att Core i9-10900K kliver upp till högre TDP-värde.

Xeon-processorerna levereras alla med TDP-värde på 80 watt, medan 65 watt gäller Core, Pentium och Celeron. För alla "T"-varianter gäller 35 watt, på bekostnad av sänkta klockfrekvenser på både turbo- och basnivå.

Nya styrkretsar och ny sockel bekräftas

Tidigare uppgifter har pekat mot att "Comet Lake" för stationära datorer även innebär att en ny sockel och den senaste informationen bekräftar att det verkligen blir ett byte till sockel LGA 1200. Som namnet avslöjar handlar det om 49 extra kontaktytor och därmed bryts all bakåtkompatibilitet.

Comet Lake LGA1200.png

Bildkälla: Wccftech

Klart är också att 400-seriens styrkretsar gör debut tillsammans med processorerna, något som tidigare röjts genom att Gigabyte registrerat sådana moderkort. I dagsläget ser det ut att handla om fyra varianter med namnen Z490, W480, Q470 och H410, och precis som för tidigare styrkretsar avslöjar namnen att Z490 blir den enda som stödjer överklockning.

Comet lake styrkretsar.png

Bildkälla: Wccftech

Därutöver är Z490 och W480 snarlika, men enligt tabellerna ovan är Xeon-processorerna endast validerade med W480, som är den enda kretsen med stöd för ECC-minne. För de tre förstnämnda modellerna kan kretsarna exempelvis leverera upp till 24 PCI Express 3.0-banor, men specifikationer kring lagring och andra anslutningar varierar desto mer.

Avslutningsvis kan nämnas att den tionde generationens Core-processorer för stationära sannolikt lanseras i två steg, där "K"-modeller med stöd för överklockning gör debut senare. Det är dock fortfarande höljt i dunkel när Intel väljer att lyfta på locket officiellt och vilka prisnivåer som blir aktuella då.

Kommer du att köpa en "Comet Lake"-processor? Vilken? Dela med dig i kommentarstråden!

Tack för tipset Bugge999!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!