Motorola och Samsung förbereder nätta flip-telefoner

Dåtidens vikbara telefoner återkommer i ny tappning när både Motorola och Samsung förbereder flip-telefoner, där förstnämnda kan avtäckas snart.

Innan den smarta telefonens storhetstid sålde vikbara telefoner som smör i solsken, då de tillät ett nätt och behändigt format i vikt läge samt en gedigen knappsats och skärm i utfällt läge. Nu börjar vikbara telefoner dyka upp på tapeten igen, där premissen är liknande om än i mer modern tappning.

Hittills har både omtalade Huawei Mate X och Samsung Galaxy Fold byggt på idén om en normalstor smart telefon i vikt läge, som sedan kan fällas ut till surfplattestorlek vid behov. Det finns även koncept som påminner mer om traditionella flip-telefoner, och nu hittar bilder på en Motorola-variant ut på webben via välkända läckaren Evan Blass.

motorola razr .png

Det rör sig om en nätt flip-telefon, där enbart en liten notifikationsskärm syns på telefonens framsida i det hopvikta läget. Utfälld presenteras istället en betydligt större skärm, med en tillhörande haka i botten som ser ut att innehålla en fingeravtrycksläsare. Motorola Razr, som telefonen sägs heta, spås dock inte följa Samsungs och Huaweis spår utan erbjuder enklare specifikationer.

Enligt den holländska webbsajten Mobielkopen rör det sig om en Qualcomm Snapdragon 710 parad med 4 GB primärminne och 128 GB lagring, även om andra uppgifter pekar på 6 GB minne med 256 GB lagring. Snapdragon 710 erbjuder två kvicka Kryo 360 Gold-kärnor i 2,2 GHz, och sex strömsnåla Kryo 360 Silver-kärnor i 1,7 GHz.

Systemkretsen bygger på Samsungs 10-nanometersteknik och grafikrendering sköts av Adreno 616. Sammantaget rör det sig om en krets i mellanklassen med fokus på energieffektivitet, något som kan komma väl till hands då Motorola Razr sägs få ett relativt sparsmakat batteri på 2 730 milliamperetimmar.

Även Samsung har avslöjat att bolaget arbetar på en flip-telefon, som blir mer kompakt än bolagets vikbara Galaxy Fold. Mer information än så avslöjas dock inte, till skillnad ifrån Motorola som utöver inofficiella bilder på Razr dessutom antytt starkt att telefonen avslöjas officiellt den 13 november.

Tidigare uppgifter (betalvägg) har pekat mot att nya Motorola Razr får ett pris om 1 500 USD, motsvarande omkring 18 000 kronor inklusive moms. Om prisuppgifterna stämmer skulle det innebära ett pris som är 500 USD lägre än Galaxy Fold och 900 USD billigare än Huawei Mate X. Båda konkurrenterna erbjuder dock mer påkostade specifikationer.

Källor: Engadget och The Verge

Läs mer om framtidens vikbara telefoner: