Intel Xe på väg till utvecklare efter lyckad testkörning

Den planerade lanseringen av Intels grafikkort i Xe-serien ser ut att hålla schemat då bolaget meddelar att ett grafikkort framgångsrikt testkörts.

Intel Xe representerar flera intressanta ting. Dels innebär det att bolaget lanserar dedikerade grafikkort för första gången på fjorton år. Det innebär också att den mångåriga duopolen mellan AMD och Nvidia till slut blir en trio, och med den ökade konkurrensen förändras en marknadssituation som varit sig lik i många år.

Intel har sedan tidigare aviserat att bolaget lanserar de första dedikerade grafikkorten i Xe-serien med Gen12-arkitekturen under år 2020. En ny arkitektur och en rapporterad tillverkningsprocess på 10 nanometer innebär att Xe-grafikkorten är en komplicerad produkt att framställa framgångsrikt.

This quarter we've achieved power-on exit for our first discrete GPU DG1, an important milestone.

Under företagets senaste kvartalsrapport meddelar Intels VD Bob Swan att Xe testkörts framgångsrikt. Han anger att Xe DG1 gått igenom vad som kallas "power on exit". Detta innebär att grafikkortet kunnat startas och bli tillgängligt för arbetsuppgifter. DG1 är kodnamnet på en testversion av grafikkorten där grafikkretsen placerats på ett specialutvecklat kretskort för testsyfte.

IntelXe_DG1.jpg

Vidare framkommer det att Intel börjat skeppa ut utvecklarkit för Xe DG1-prototyperna till en rad olika europeiska utvecklare. Uppgifterna kommer från Eurasiska ekonomiska unionen (EAEU), som listar produkten "Discrete Graphics DG1 External FRD1 Accessory Kit (Alpha) Developer Kit".

Att Intel ger utvecklare möjligheten att börja anpassa utvecklingen för Gen12-arkitekturen bekräftar tidigare uppgifter om Xe-seriens lansering. Dessa uppgifter anger en lansering till sommaren år 2020, med antydningar från grafikchefen Raja Koduri om att introduktionen sker under juni månad.

Läs mer om Intel Xe:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!