Micron X100 är "världens snabbaste SSD"

Med minnestekniken 3D Xpoint presenterar Micron vad som sägs vara världens snabbaste SSD, med hastigheter på upp till 9 GB/s.

Utvecklingen inom SSD-enheter sker i ett rasande tempo, med ständigt sjunkande priser och ökande prestanda. Nu presenterar Micron sin nya SSD-enhet X100 som beskrivs som snabbast i världen. Detta tack vare minnestekniken 3D Xpoint, som kombinerar egenskaperna från primärminne (DRAM) med traditionellt SSD-minne av typen NAND Flash.

Micron-X100-1.jpg
Micron-X100-3.jpg

Sett till just prestanda anger Micron en hastighet om hela 9 GB/s vid sekventiella läsningar, skrivningar och blandade laster, medan IOPS anges till 2 500 000. Micron skryter också om låga latenser på 8 mikrosekunder, vilket bolaget menar är 11 gånger bättre än en SSD med traditionellt NAND Flash.

SSD-enheten som riktar sig mot servrar och datacenter följer formfaktorn av ett vanligt instickskort och anslutning sker över PCI Express 3.0 x16. Själva kortet har en rejäl kylfläns som täcker 16 stycken 3D Xpoint-kretsar och kontrollern. Det hela drivs av en 8-pinskontakt, vilket antyder om hög strömförbrukning.

Att Micron lanserar en egen SSD-enhet med 3D Xpoint beror sannolikt på att de brutit upp med Intel. De båda samarbetade tidigare om tillverkning av NAND Flash och 3D Xpoint. Förutom att sälja minneskretsar till andra aktörer var Intel genom samarbetet en av Microns storkunder.

Micron går inte in på några närmare detaljer om kapaciteter eller pris, men det är ingen högoddsare att X100 blir en dyr historia. De första leveranserna till utvalda kunder äger rum under slutet av året och lanseringen sker först 2020.

Bildkälla: Tom's Hardware

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!