I över ett decennium har Intel utvecklat två arkitekturer parallellt för konsumenter. Den ena brukar kallas "Core" och används i just Core-processorer med fokus på prestanda, där de senaste arkitekturerna är Skylake och Sunny Cove. Den andra ingår i familjen "Atom", där fokus istället ligger på energieffektivitet och tillverkning till lågt pris.

Intel-Tremont-2.jpg
Intel-Tremont-3.jpg
Intel-Tremont-4.jpg
Intel-Tremont-5.jpg
Intel-Tremont-6.jpg
Intel-Tremont-7.jpg
Intel-Tremont-8.jpg
Intel-Tremont-9.jpg
Intel-Tremont-10.jpg
Intel-Tremont-11.jpg
Intel-Tremont-12.jpg
Intel-Tremont-13.jpg
Intel-Tremont-14.jpg

Nu går Intel ut med detaljer för nästa generations Atom, som går under kodnamnet "Tremont". De senaste generationerna har Intel alltmer fokuserat på att klämma ur mer prestanda ur Atom. Det mönstret fortsätter med Tremont vars instruktioner per klockcykel (IPC) ska ligga i paritet med Core-arkitekturen Sandy Bridge många kommer ihåg från populära prestandamodeller såsom Core i7-2600K.

Test: Intel Core i7-2600K och AMD FX-8150 mot moderna processorer

Designmässigt handlar det om en markant förbättrad arkitektur ställt mot dagens Goldmont+. Tremont har breddats rejält i dess Front End som ska husera en Branch Predictor i Core-klassen. Även dess Back End där själva beräkningarna utförs är bredare än tidigare för att mer effektivt kunna exekvera beräkningar i heltal (integer) och flyttal (floating-point).

Intel Tremont ska användas i alltifrån sakernas internet (eng. Internet of Things) till datacenter och konsumentprodukter. Bland de senare märks Lakefield som använder Intels nya Foveros-koncept, där kretsar med såväl processorkärnor, grafikdel, minneskontroller och cacheminne tillverkade på olika litografiska tekniker staplas ovanpå varandra.

Arkitekturen Tremont levereras i par om upp till fyra kärnor i en så kallad modul, vilken kan liknas vid ett CCX-kluster med AMD:s Zen-arkitekturer. Beroende på användningsområde utrustas dessa med från 1,5 till 4,5 MB L2-cacheminne. Det finns även stöd för L3-cacheminne, som Intel ska lägga till i kretsdesigner med flera Tremont-moduler som behöver kommunicera med varandra.

Intel-Lakefield-7.jpg
Intel-Lakefield-8.jpg
Intel-Lakefield-9.jpg

Processorfamiljen Lakefield ska husera en kärna Sunny Cove flankerad av fyra kärnor Tremont och grafikarkitekturen Gen11 med 64 beräkningsenheter tillverkade på 10 nanometer. En energioptimerad variant av 22 nanometer används för kretsen som huserar minneskontroller, input/output (I/O) och cacheminne. Pricken över i är fyra LPDDR4-minneskretsar. Paketet i helhet mäter in på nätta 12 × 12 millimeter (144 mm²) och har 7 W TDP.

Intel Lakefield väntas användas såväl traditionella bärbara datorer som nya formfaktorer enligt konceptet Project Athena. En av dessa enheter är Microsofts vikbara "surfplatta" Surface Neo med dubbla skärmar.

Förutom Lakefield ska Tremont även användas för applikationer som sakernas internet (eng. Internet of Things, IoT), nätverksprodukter och datacenter.

Mer om Lakefield med arkitekturen Tremont: