Huaweis vikbara Mate X får lanseringsdatum

Efter månader av förseningar får Huaweis vikbara telefon Mate X nu ett lanseringsdatum, men bara för den kinesiska marknaden.

Introduktionen av vikbara telefoner skulle bli den stora utvecklingen för branschen under 2019. Med Samsungs problemtyngda lansering av Galaxy Fold fick konceptet inte den bästa starten, och konkurrenten Huawei valde kort efter detta att försena den egna produkten Mate X. Telefonen är nu redo för rampljuset då den fått ett officiellt lanseringsdatum för den kinesiska marknaden.

Huawei Mate X skiljer sig från Samsungs vikbara strategi på så sätt att telefonen endast är utrustad med en skärm som befinner sig på utsidan i både utvikt och hopvikt format. En vertikal sektion på telefonens högre baksida erbjuder greppvänligt handtag när telefonen är i utvikt läge, och när den ena skärmhalvan viks bakåt linjerar den mot handtagssektionen.

Huawei-Mate-X-2.jpg
Huawei-Mate-X-3.jpg
Huawei-Mate-X-4.jpg

I utfällt läge mäter OLED-skärmen in på 8 tum med upplösning på 2 480 × 2 200 pixlar. Hopvikt krymper den främre skärmytan till 6,6 tum och den bakre till 6,38 tum, med en främre upplösningen på 2 480 × 1 148 pixlar och bakre upplösning på 2 480 × 892 pixlar. Telefonen bestyckas med Huaweis systemkrets Kirin 980 vilken kan sällskapas av företagets egna 5G-modem Balong 5000.

En uppgraderad version av Mate X med Kirin 990 och uppgraderat 5G-modem ska släppas under våren 2020. Systemkretsen backas av 8 GB primärminne och 512 GB lagringsminne. Sett till batterikapaciteten utrustas Mate X med dubbla battericeller, vilka får en gemensam kapacitet på 4 500 milliamperetimmar. Detta kan snabbladdas till 85 procent kapacitet på 30 minuter.

Huawei-Mate-X-5.jpg
Huawei-Mate-X-7.jpg
Huawei-Mate-X-8.jpg
Huawei-Mate-X-6.jpg

Lanseringen av Mate X anger i dagsläget endast den kinesiska marknaden och enligt företagets representanter utvärderas en global lanseringsstrategi. Då Huawei är målet för en handelskonflikt mellan USA och Kina får amerikanska företag inte sälja teknik till Huawei, vilket innefattar det amerikanska företaget Googles mjukvara och tjänster för operativsystemet Android.

Detta ledde till att september månads lansering av flaggskeppstelefonerna i Huawei Mate 30-serien saknar åtkomst till Googles applikationer och tjänster som bland annat mjukvarubutiken Google Play Store. I dagsläget gäller samma situation för Mate X, vilket sannolikt är anledningen till att lanseringsdatumet endast gäller den kinesiska marknaden där inhemsk mjukvara och tjänster används.

Huawei Mate X lanseras på den kinesiska marknaden 15 november till ett pris motsvarande 2 400 USD eller cirka 29 000 kronor inklusive moms. En reparation av skärmen rapporteras kosta 380 USD, motsvarande cirka 4 600 kronor. Motsvarande reparationskostnad för Samsung Galaxy Fold blir 1 800 kronor första gången följt av 7 200 kronor efterföljande gånger.

Läs mer om vikbara telefoner: