Skärmar på 16 tum framtiden för bärbara datorer – nästa Macbook först ut

Mot slutet av oktober väntas Apple lansera nästa Macbook Pro med större skärm, något som tros bli startskottet för en ny trend.

Bärbara datorer kan skilja sig mycket från tillverkare till tillverkare, men en sak som oftast inte skiljer är skärmpanelen. Anledningen är att det är ett fåtal aktörer som tillverkar skärmar och säljer ett antal paneltyper i höga volymer till alla, något som ger stordriftsfördelar och drar ned kostnaderna för hela branschen.

Undantag finns, där exempelvis Apple och Microsoft flitigt utrustar bärbara enheter med skärmar som skryter med egna storlekar, upplösningar och egenskaper. Den här sortens skräddarsydda lösningar driver upp kostnaderna och får sällan brett genomslag, men nu kan ett trendbrott vara på ingång.

Allt mer pekar mot att Apple inom en nära framtid lanserar en ny generation av sin bärbara datorserie Macbook Pro med ny design. En av de stora nyheterna här väntas bli en skärm vars diagonalmått växer från nuvarande 15,4 till 16 tum, vilket motsvarar en ökning i skärmarea om dryga 7 procent. Datorns dimensioner väntas dock inte förändras nämnvärt tack vare bantade skärmramar.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Apples nästa Macbook Pro markerar startskottet på vad som beskrivs som en ny trend i datorindustrin. Enligt källor i leverantörsled väntas flera aktörer följa efter inom de närmsta åren och också ta steget upp till 16 tum med "ultratunna skärmramar".

Skärmar på 15,6 tum har varit standard inom bärbara datorer sedan tidigt 2000-tal. Först när Intel lanserade konceptet Ultrabook år 2011 gick normen sakteligen mot 13,3 tum, men den större formfaktorn har hängt kvar i högre presterande datorer. Om traditionella 15,6 tum lever vidare framöver eller på sikt ersätts helt av paneler på 16 tum återstår att se.

Apple tros avtäcka nästa Macbook Pro med 16-tumsskärm i slutet av oktober.

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!