Lanseringsdatum för AMD Ryzen Threadripper 3000 avslöjas

AMD:s mångkärniga Ryzen Threadripper-familj utökas inom kort med en tredje generation. Nu skymtas lanseringsdatum och tre modellnamn.

Lanseringar av AMD:s mest mångkärniga processorer står för dörren och i november ska den 16-kärniga konsumentprocessorn Ryzen 9 3950X släppas. I samband med detta ska även Ryzen Threadripper 3000-serien göra entré och uppgifter pekar mot att modellen Threadripper 3960X blir först ut.

Sedan tidigare är det känt att novemberlanseringen avser premiären för Ryzen Threadripper 3000 med 24 kärnor, vilket rimmar väl med specifikationerna för Threadripper 3960X som skymtats. Nu rapporterar Videocardz att de lagt vantarna på fler uppgifter gällande Threadripper 3000-familjen, närmare bestämt exakta lanseringsdatum och modellnamn för ytterligare två av modellerna.

Informationen härstammar från interna och konfidentiella dokument från AMD, som tekniksidan har fått tillgång till. Enligt detta planerar hårdvarujätten totalt tre modeller av Ryzen Threadripper, i form av kända Threadripper 3960X och varianterna 3970X och 3990X. Det stegrande namnschemat styrker därmed att familjen startar på 24 kärnor och blir aktuell med fler än 32 sådana.

Fjolårets flaggskeppsprocessor Ryzen Threadripper 2990WX utrustades med 32 kärnor i nivå med den mest påkostade processorn i serverfamiljen Epyc. Om samma trend återupprepas lär Threadripper 3990X landa på 64 kärnor och 128 trådar, precis som Epyc "Rome"-varianten 7702P. Värt att understryka är dock att dokumentationen inte innehåller några detaljer kring specifikationer.

AMD Ryzen Threadripper_2019.jpg

Redan den 5 november ska dock oklarheterna kring antalet kärnor försvinna, eftersom Ryzen Threadripper-trion då ska avtäckas officiellt. För Threadripper 3960X och 3970X ska fullständiga specifikationer tillkännages, men enligt Videocardz dröjer dock recensioner och tillgänglighet i butik till den 19 november.

Ryzen Threadripper 3990X ska enligt uppgift lanseras under januari år 2020 och den 5 november kommer AMD därför att vara mindre generösa med detaljerna kring denna. I dokumenten skrivs uttryckligen att det ska bjudas på ett smakprov (eng. teaser) och antalet kärnor kan således bli känt då.

EpycRome1.jpg

Med tillverkning på 7 nanometer ryms upp till 64 kärnor per processor.

Precis som Ryzen 3000 går den tredje generationens Ryzen Threadripper över till tillverkning på 7 nanometer och arkitekturen Zen 2, vilket innebär att PCI Express 4.0 blir aktuellt. Den senaste tiden har det talats om att de nya modellerna inte stöds av äldre moderkort med styrkretsen X399 och att den ersätts av de tre kretsarna TRX40, TRX80 och WRX80.

Förstnämnda variant ska avtäckas i samband med processortrion och tillhörande moderkort blir också tillgängliga den 19 november. När det kommer till de andra omtalade styrkretsarna finns dock ingen information att tillgå, vilket kan innebära att de dyker upp tillsammans med Ryzen Threadripper 3990X.

Läs mer om AMD:s HEDT-plattform:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!