EVGA ger Geforce RTX 2070 Super en rejäl minnesöverklockning

Med företagets tillskott i Geforce RTX 2070 Super-serien skruvar EVGA upp grafikminnet på nivå med storebror RTX 2080 Super.

När partnertillverkare får chansen att lägga vantarna på grafikkretsar från AMD och Nvidia satsar de oftast på en överklockad grafikprocessor och avancerad kylarlösning. Relativt få satsar på att överklocka grafikminnet, trots att det är enklare komponenter att överklocka. EVGA bryter denna trend med ett grafikkort vars minnesöverklockning är nästan lika mastig som produktnamnet.

EVGA_ingress.jpg

EVGA Geforce RTX 2070 Super FTW3 Ultra+ är till största del en typisk partnertillverkad produkt. Det innebär 2 560 CUDA-kärnor av arkitekturen Turing, vilka överklockats till 1 815 Mhz basfrekvens över referensmodellens 1 605 MHz. Detta sällskapas i vanlig ordning av 8 GB GDDR6-minne, men minnesfrekvensen har skrämts upp rejält ställt mot referensdesignen.

Där Geforce RTX 2070 Super i standardutförande har en effektiv minnesfrekvens på 14 000 MHz tar EVGA:s nya Super-variant steget upp till 15 500 MHz. Detta tar minnesbandbredden till 496 GB/s, vilket är samma frekvens och bandbredd som storebror Geforce RTX 2080 Super levererar i referensutförande.

EVGA3.jpg
EVGA4.jpg

Vidare är grafikkortet utrustat med EVGA:s kylarlösning ICX2, som består dels av en fysisk kylarlösning och dels värmesensorer som ger realtidsövervakning av temperaturer. Totalt nio sensorer finns utplacerade på grafikkretsen för att styra fläktarnas hastigheter för kylning av grafikkretsen, minnet och VRM-enheten.

Enligt EVGA:s uppgifter ska ICX2 sänka temperaturer med 14 procent ställt mot företagets föregångare i GTX 1080 Ti FTW3-serien, och 19 procent lägre ljudnivåer. Pliktskyldigt är grafikkortet även utrustad med RGB-belysning som kan kontrolleras med mjukvaran Precision X1. Mjukvaran stöder även individuell justering av fläkthastigheter för uppsättningar med flera grafikkort (multi-GPU).

EVGA Geforce RTX 2070 Super FTW3 Ultra+ upptar 2,75 kortplatser i chassit med en längd på 302 mm. Kortet matas med ström över två 8-pins PCI Express-kablar och har ett TDP-värde på 215 W.

Priset landar på 599,99 USD, motsvarande cirka 7 300 kronor inklusive moms. I skrivande stund finns grafikkortet ännu inte hos svenska återförsäljare.

Läs mer om Nvidia Geforce RTX 2070 Super:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!