Googles VR-satsning Daydream läggs ned

Google slutar dagdrömma och lägger ned satsningen på virtuell verklighet. Nu riktas istället fokus mot syskontekniken förstärkt verklighet.

För ett par år sedan var virtuell verklighet (VR) i ropet och praktiskt taget alla företag satsade på konceptet. Dyrare PC-anslutna VR-headset flankerades av mer prisvärda lösningar, där en smart telefon placerades i en telefonhållare för att skapa ett VR-headset.

Sökjätten Googles bidrag till detta blev Daydream View, en satsning som nu läggs ned. Google själva skriver att de såg stor potential i VR med smarta telefoner då det är en lösning som är lätt att ta med sig, men att begränsningarna gjorde att konceptet blev ohållbart på lång sikt.

En av de stora anledningarna till att satsningen slopas är att användare förlorade tillgång till sina vanliga applikationer och telefonfunktioner när Daydream View används. Det här menar Google skapar "enorm friktion" i folks vardag. Sökjätten anger även att stöd från mjukvaruutvecklare varit begränsat, likaså har användarbasen krympt över tid. Beskedet kommer kort efter att även Samsung lagt ner satsningen på VR-headsetet Gear VR.

De färska telefonerna Pixel 4 och Pixel 4 XL blev först ut från Google att helt sakna stöd för Daydream View, och försäljning av VR-headsetet upphör. Google låter dock alla applikationer och butiken vara fortsatt tillgänglig för de som fortfarande användare VR-lösningen.

Satsar på förstärkt verklighet

Istället för virtuell verklighet väljer Google att lägga krutet på förstärkt verklighet eller augmented reality (AR). Tekniken går ut på att kombinera information från den fysiska världen med den digitala, exempelvis lägga till information om omgivningen direkt i telefonens kameragränssnitt.

We're investing heavily in helpful AR experiences like Google Lens, AR walking navigation in Maps, and AR in Search that use the smartphone camera to bridge the digital and physical worlds, helping people do more with what they see and learn about the world around them.

Bland satsningarna nämns Google Lens, där användaren exempelvis kan läsa av en skylt i den fysiska världen och få den översatt i realtid, grafisk navigeringsinformation i Maps och göra internetsökningar med hjälp av kameran.

Läs mer om mobil VR:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!