Bättre ljud med omdöpt Google Home Mini

Google Home Mini byter namn till Nest Mini och får bättre ljud och ljudupptagning. Google Wifi blir Nest Wifi med bättre täckning av ditt hem.

Utöver paradnumren Pixel 4 XL och Pixel 4 introducerar Google även ett flertal produkter för det smarta hemmet. Samlingsnamnet för produktfamiljen är numera Nest. Det som tidigare kallades Google Home Mini kallas nu istället Nest Mini. Detta är den enklare och billigare av Googles högtalare som användaren kan kommunicera med genom röstkommandon till Google Assistant.

NestMini2.jpg

Till det yttre använder Nest Mini samma design som föregångaren, men på insidan har dess egenskaper uppgraderats. Högtalarnas kapacitet för basgång har dubblerats jämfört med föregångaren och enheten har även utrustats med en tredje mikrofon för bättre ljudupptagning. Det går att ringa till Nest Mini från telefoner och delta i telefonsamtal med alla som befinner sig i närheten av Nest Mini-enheter.

Utöver detta är Nest Mini mer frigående än sin föregångare, då den utrustas med en speciell krets för maskininlärning. Denna krets kan bearbeta kommandon och data lokalt, vilket enligt Google inte bara leder till bättre prestanda utan även värnad personlig integritet. Detta då informationen inte lämnar enheten och bearbetas i Googles molntjänster.

NestMini1.jpg

Nest Mini blir tillgänglig den 23 oktober. Priset hamnar på 649 kronor med kostnadsfri frakt när den beställs från svenska Google Store.

Kameror och Wifi

Googles utbud av smarta hemmet-produkter utökades även med smarta kameror. Företaget presenterar också en ny modell för prenumerationstjänsten Nest Aware, vilket är en prenumerationstjänst som kan kopplas till Googles Nest-kameror.

NestAware.jpg

Med nya Nest Aware-prenumerationen kan hushåll täcka in samtliga enheter i hushållet med 30 dagars videohistorik. Med prenumerationen Nest Aware Plus utökas detta till 60 dagars videohistorik, och detta expanderar historiken till att täcka hela dygnet istället för bara nämnvärda händelser som registrerats.

De smarta kamerorna kan också integreras med högtalare och mikrofoner i Nest-hemmet. Ett brandlarm kan exempelvis ansluta till en smart högtalare och ge användaren möjligheten att lyssna in på vad som händer i hemmet. Det nya Nest Aware-programmet har i skrivande stund inte tillkommit den svenska butiken där befintliga prenumerationsmodellen fortfarande gäller.

Nästa uppgraderade produkt är Googles trådlösa nätverksenheter Google Wifi, som nu byter namn till Nest Wifi. Dessa får förbättrad täckningskapacitet och kan nu täcka 25 procent större yta jämfört med föregångaren. Detta innebär att användare endast ska behöva en nätverksrouter och en Nest Wifi-enhet för att täcka 80 procent av de flesta hem. Konfiguration sköts i Google Home-applikationen för telefoner och surfplattor.

Nest Wifi-enheter är så kallade mesh-enheter, det vill säga att de kan ansluta till varandra och på så sätt skapa ett enhetlig lättadministrerat nätverk. Med en basenhet, som Google kallar Router, och en satellitstation som kallas Point kan en sådan duo täcka en yta på 350 kvadratmeter. En ensam router-enhet ska kunna täcka 200 kvadratmeter.

Nest Wifi innehåller även en smart röstassistent, vilket låter användaren tala in kommandon till Wifi-enheten. Det illustrerar Google med att att en förälder kan säga till Nest Wifi-enheten att stänga av den trådlösa uppkopplingen för barnen. Nest Wifi har ännu inte hittat in i den svenska Googe Store-butiken, där befintliga Google Wifi fortfarande listas till priset 1 490 kronor.

GoogleAssistent.jpg

Google Assistent sprider ut sig

Utöver de hårdvarurelaterade nyheterna lyfter Google även fram att företagets smarta assistent Google Assistent flyttar in i allt fler produkter från tredjepartsföretag. Google passar då också på att betona att företag som vill integrera assistenten i sina produkter måste certifiera produktens säkerhet, för att säkerställa att användarens data inte hamnar på villovägar eller hanteras ovarsamt.

Samtliga enheter i Nest-familjen ska även utrustas med en funktion som kallas Ultrasound Sensing. Denna funktion skickar ut ett högfrekvent ljud och enhetens mikrofoner lyssnar sedan efter återkoppling från en användare. Om enheten känner av att en användare finns inom räckhåll ska den automatiskt kunna utföra ett antal olika funktioner.

Exempel på vad detta skulle kunna användas till är bland annat att den skärmutrustade Nest Hub kan visa upp kontrollfunktioner för det smarta hemmet på skärmen när användaren ställer sig framför den. Ultrasound Sensing-funktionen ska rullas ut till kompatibla Nest-enheter inom de kommande månaderna, men vilka marknader detta gäller är i skrivande stund oklart.