Google Stadia får lanseringsdatum

Under hösten vill Google förändra spelindustrin för gott med den strömmande tjänsten Stadia. På evenemanget "Made by Google 19" avtäcks till slut när det släpps.

Sedan våren i år har Google talat om sin strömmande speltjänst Stadia och bit för bit avslöjat allt fler detaljer. Alltifrån tekniska aspekter till samarbeten med spelutvecklare, hårdvara med spelkontroller. I samband med pågående "Made by Google 19" avslöjas nu även släppdatumet – den 19 november.

Screenshot (8).png

Stadia är Google svar på strömmande speltjänster som Sony Playstation Now och Microsoft Xcloud. Konceptet bygger på att alla beräkningar och renderingar av spel sker i "molnet", det vill säga Googles datacenter, varifrån spelare ska kunna starta spel på några sekunder.

Strömning av Stadia ska ske genom Youtube och enligt Google är allt som behövs av slutanvändaren en dator, mobiltelefon, Chromecast eller annan enhet kapabel att strömma från webben och så klart även kringutrustning för inmatning. Medan tekniken innebär ökad latens tror Google att den blir tillräckligt låg för att ge en bra spelupplevelse.

I vissa fall tror dock Google att upplevelsen kan bli rentutav bättre än att ha spelet installerat lokalt på en PC-dator eller spelkonsol. Detta gäller främst multiplayer-spel, där alla pågående spelsessioner kan kommunicera direkt med varandra på servern istället för att kommunikationen sker mellan spelarnas olika klienter.

Nyligen har bolaget även börjat tala om "negativ latens", något som bolaget tror ska möjliggöra en mer responsiv upplevelse än att ha ett spel installerat lokalt. Detta genom två metoder. Den ena att under korta tidsrymder öka bildfrekvensen (FPS) drastiskt för att minska latensen mellan spelarens inmatning av knapptryck.

Den andra går ut på algoritmer som med tiden ska lära sig förutspå vad spelaren gör härnäst. Detta ska minska tiden det tar för knapptryck och annan indata att skickas till servrarna och visa ett resultat på spelarens skärm. Exakt hur detta ska fungera är ett ämne för spekulationer, där många gissar på att Stadia renderar ett antal bilder i förväg baserat på vad tjänsten tror att du ska göra.

Stadia-Pro.JPG

När Google Stadia väl lanseras den 19 november kommer den finnas i två olika former av prenumerationer. Gratisvarianten Stadia Base ger spelande i 1080p, 60 FPS, stereoljud och spelaren måste köpa till spel separat. Stadia Pro kostar 9,99 USD och kliver upp till 4K UHD, 60 FPS, 5.1-ljud och i priset ingår även nya gratisspel "regelbundet".

Mer läsning om Google Stadia: