Samsung investerar 108 miljarder kronor i tillverkning av OLED-TV

Efter åratal av rykten går Samsung Display ut med en storsatsning på OLED-paneler och tar därmed upp kampen mot den inhemska rivalen LG.

När det kommer till TV-apparater med OLED-paneler finns sedan lång tid tillbaka en ensam stor tillverkare – sydkoreanska LG. Nu går Samsung Display ut med att de investerar hela 13 biljoner Koreanska Won, motsvarande 108 miljarder kronor, i "nästa generations QD-OLED".

Samsung bekräftar därmed många år av rykten som gjort gällande att bolaget en dag ska börja tillverka OLED-paneler för TV-apparater, något bolaget vid tidigare tillfällen valt att svara svävande om. Pengarna går till en ny tillverkningslinje i Asan City, South Chungcheong, Sydkorea för tillverkning av OLED-paneler på 65 tum.

Tillverkning av skärmpanelerna inleds år 2021 och det handlar inledningsvis om en kapacitet om 30 000 ark, som panelerna i sin tur kan skäras ut från. Tanken är att tillverkningen successivt ska fasa ut dagens LCD, som helt ska ersättas av OLED i fabriken i Asan City till år 2025.

Samsungs variant av tekniken kallas QD-OLED och skiljer sig från LG:s OLED, där ljusstrålar från vita ljusdioder passerar genom ett färgfilter för att skapa färger. Samsung QD-OLED använder istället blå ljusdioder och tekniken Quantum Dot (sv. kvantprickar), vilket ska ge bättre färgåtergivning. Värt att tillägga är att även LG som idag dominerar OLED-marknaden forskar i QD-OLED.

Samsung är ett konglomerat bestående av flera bolag. Här är det värt att nämna att det är Samsung Display som gått ut med nyheten om storsatsning på QD-OLED, medan Samsung Electronics som gör TV-apparater ännu inte uttalat sig om planerna.

Källa: The Korea Herald

Läs mer om OLED-TV: