Intel: "Xe-grafik dubblerar prestandan mot Gen11 i bärbara datorer"

Under en utvecklarmässa i Tokyo avtäcker Intel fler detaljer om nästa års grafikkort i Xe-serien. Dessa blir två gånger snabbare än Gen11 och stöder ray tracing redan vid debuten.

Så sent som igår antydde Intels grafikchef Raja Koduri att företagets grafikkort i Xe-serien debuterar framåt sommaren år 2020. Den kommande serien bygger på grafikarkitekturen Gen12, som tidigare gick under kodnamnet Arctic Sound, och ska enligt tidigare rapporter stöda ray tracing.

Intel_Xe-2.jpg
Intel_Xe-3.jpg

Detta bekräftar Intel igen under utvecklarmässan Intel Developer Forum (IDC) i Tokyo. Under mässan presenterar Kenichiro Yasu, chef för Intels teknikhögkvarter i Japan, såväl prestandauppgifter för Gen12 som ännu ett bekräftande av att Xe-serien stöder ray tracing.

Prestandauppgifterna gäller hur Gen12-arkitekturen i mobilt utförande ska prestera jämfört med den nuvarande mobila Gen11-arkitekturen. Jämfört med de Gen11-kretsar som Ice Lake-processorer är utrustade med ska Gen12 erbjuda två gånger högre prestanda. Kenichiro Yasu lyfter fram att där Ice Lake-familjens integrerade grafikdelar erbjuder upplösningar om 1080p i 30 FPS i populära e-sportstitlar siktar företaget på 60 FPS med den integrerade Xe-serien.

Intel_Xe-slide.jpg
Intel_Xe-Foveros.jpg

Under presentationen går företaget även in på de dedikerade Xe-grafikkort. Dessa bekräftas än en gång få en lansering under år 2020. Intel bekräftade under grafikkonferensen FMX i april att Xe-serien får stöd för ray tracing för datacenter-grafikkort. Då FMX är en konferens riktad mot professionella kreatörer innebär detta inte nödvändigtvis att tekniken når konsumentprodukter under 2020.

Xe-serien är utformad för att skala mellan flera olika produktkategorier. På konsumentsidan ska den ta plats i allt från mobila integrerade kretsar till diskreta grafikkort. Den ska även ta plats i servrar och arbetsstationer, där Foveros-tekniken används för att stapla allt från grafikprocessor till minneskretsar och minneskontroller på samma kretsyta.

Intel har bekräftat att Xe-grafikkort för servrar och datacenter blir först med att tillverkas på företagets 7-nanometersteknik. Tidigare rapporter anger att Xe-serien i konsumentled tillverkas på 10-nanometersteknik initialt för att sedan flyttas till 7 nanometer.

Läs mer om Intels Xe-grafikkort:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!