Intel pikar AMD: "Core X-serien når utlovade turbofrekvenser stabilt"

Intel går åter till attack mot AMD utan att nämna konkurrenten vid namn. Enligt processorjätten når kommande Core X-serien sina turbofrekvenser som utlovat, med stabil prestanda för kreatörer.

Tidigare i oktober tillkännagav Intel sin halvnya processorserie Cascade Lake-X, som är den andra uppfräschningen i ordningen av Skylake-X. Medan familjen bjuder på få tekniska nyheter och samma prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) märks uppemot en halvering i pris jämfört mot tidigare.

Intel-Cascade-Lake-X-2.PNG

Löftet med Cascade Lake-X och Core X-serien är mer prestanda per krona än AMD:s mångkärniga Ryzen Threadripper. På Twitter väljer Intel att lyfta fram ännu en fördel, där AMD återigen hamnar i skottgluggen för hur de valt att marknadsföra turbofrekvenser med senaste Ryzen 3000-serien.

Innehåll från Intels borttagna inlägg på Twitter:

Intel-Core-X-Series-3.jpg
Intel-Core-X-Series-2.jpg
Intel-Core-X-Series-1.jpg

Utan att nämna AMD eller Ryzen vid namn skriver Intel att den nya Core X-serien når sina klockfrekvenser som utlovat, vilket ger en "stabil och högpresterande plattform" för kreatörer. Uttalandet ligger i linje med när Intel slog på stora trumman för att Core i9-9900KS är "en riktig 5,0 GHz-processor".

I sin marknadsföring skriver Intel ut fasta värden för sina klockfrekvenser, där den turbofrekvens som kan väntas med både en kärna och samtliga kärnor anges. Den kommande 18-kärniga toppmodellen Core i9-10980XE har en basfrekvens på 3,0 GHz med utlovade 3,8 GHz när alla kärnor belastas och 4,8 GHz med en eller två kärnor.

Det här skiljer från AMD, som anger basfrekvens och maximal turbo utan något värde däremellan. Med Ryzen arbetar istället algoritmer för att processorerna ska nå så höga klockfrekvenser som möjligt, oavsett antalet kärnor, och gör detta mer finkornigt än Intels motsvarighet.

Efter lansering var det många Ryzen-användare som rapporterade att deras processorer aldrig nådde sina maximala turbofrekvenser. Detta åtgärdade AMD med en firmware-uppdatering (AGESA), som moderkortstillverkare är i full gång med att implementera i sina BIOS/UEFI.

Mer läsning om Intel och AMD:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!