Intel "Element" blåser liv i Razers modulära PC-koncept "Project Christine"

Konceptet för modulära PC-system som Razer introducerade under 2014 ansågs mer eller mindre dött och begravet. Intel återupplivar nu konceptet och kallar det Element.

Under CES 2014 visade Razer ett nytt koncept för datorsystem. Konceptet kallades Project Christine och gick ut på att datorn skulle bli helt modulär, där komponenter huserades i behållare som snabbt och enkelt skulle kunna anslutas till datorns stomme. Efter 2014 har det varit tunnsått med nyheter runt projektet, som därför av många antogs vara dött och begravet.

Nu får konceptet nytt liv, men inte i form av Razers koncept. Under ett evenemang i London avtäcker Intel ett eget modulärt system som företaget kallar Element. Konceptuellt fungerar det på ett liknande sätt som Project Christine, där komponenter i modulbehållare ansluts till en moderkortsplatta. Denna platta är bestyckad med ett antal anslutningar för PCI Express, dit modulerna ansluts.

Den modul som visades upp under evenemanget kombinerar en Xeon-processor med DRAM-minne och lagring tillsammans med kretsar för Thunderbolt, Ethernet, Wifi och USB. Den M.2-baserade lagringen och minnesanslutningen för DRAM är utbytbara av användaren. Just denna modul är en tidig prototyp utan produktnamn, men ska enligt uppgifter bli en kommersiell produkt.

Element3.jpg
Element2.jpg

En modul som utrustas med en processor agerar värdsystem för den moderkortsplatta den ansluts till. Övriga moduler med exempelvis grafikkort, lagringsmoduler, programmerbara kretskort (FPGA) med mera blir då resurser till värdmodulen.

Moderkortsplattan sköter energitillförseln över PCI Express-gränssnittet, vilket i dagsläget innebär energitillförsel på 75 W per modul. Paketmodulen med processor och minne var dock utrustad med en 8-pins PCI Express-anslutning, vilket antyder att komponenter kan nyttja högre TDP än PCI Express-gränssnittet tillåter.

Prototypen använder en Xeon-processor, men Element-konceptet ska även kunna expanderas till konsumentprodukter. Konceptet utvecklades av Systems Product Group, samma avdelning inom Intel som utvecklade produktfamiljen Next Unit of Computing (NUC). Intel ser dock inte att partnertillverkare utvecklar egna Element-produkter, utan att det istället blir ett smidigare system för OEM-tillverkare att bygga modulära datorsystem.

Intel meddelar att Element blir tillgänglig för OEM-tillverkare under första kvartalet 2020. Vilka regioner detta gäller är okänt i skrivande stund.

Källa: Anandtech

Vad tror du om Intels modulära PC-koncept? Skulle du du välkomna möjligheten att bygga system med moduler? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!