Oneplus 7T är prispressat flaggskepp med 90 Hz AMOLED-skärm och Android 10

Välrenommerade Oneplus passar på att avtäcka modellen Oneplus 7T i god tid innan lanseringen i oktober. På menyn står en påkostad AMOLED-skärm, snabbare systemkrets och fyra kameror.

För drygt fem år sedan debuterade den kinesiska telefonmakaren Oneplus och sedan dess har bolagets modeller seglat upp som ett populärt alternativ till jättar såsom Samsung och Apple. Till en början fokuserade tillverkaren på att erbjuda telefoner med hårdvara i toppklass, parat med en relativt beskedlig prislapp.

På senare tid har Oneplus dock ställt om siktet något och i maj lanserades den påkostade modellen Oneplus 7 Pro, som sällskapades av den något enklare Oneplus 7. Den 10 oktober är det dags för företaget att släppa uppgraderade Oneplus 7T i Europa, men tillverkaren går händelserna i förväg och avtäcker produkten redan nu.

Oneplus 7t 1.JPG

Oneplus 7T är efterträdaren till Oneplus 7 utan "Pro"-ändelsen och därför är framsidan utrustad med en så kallad flärp (eng. notch) för kameran. Hos Pro-modellen är detta ersatt av en uppfällbar variant. Sistnämnda modell bestyckades också med en AMOLED-skärm med uppdateringsfrekvens om 90 Hz, en detalj som också återfinns hos nykomlingen.

Konkret handlar det om en skärmpanel som mäter 6,55 tum diagonalt, med upplösningen 2 400 × 1 080 pixlar för ett bildförhållande på 20:9. Skärmen har därtill stöd för hela DCI-P3-färgrymden och HDR10+. Telefonens dimensioner är 160,9 × 74,4 × 8,1 mm och vikten är 190 gram, där båda är något högre än för föregångaren. Större är även batteriet, som uppgår till 3 800 milliamperetimmar.

Telefonens baksida är av glas, men trots det är Oneplus 7T inte utrustad med trådlös laddning. Tillverkaren fokuserar istället på att göra laddning via kabel snabbare och kallar sitt förfinade koncept "Warp Charge 30T". Enligt Oneplus kan batteriet nå 70 procent laddning efter en halvtimme, vilket ska vara 23 procent snabbare än hos föregående generation. I paketet medföljer en laddare på 30 watt, som ska möjliggöra detta.

Oneplus 7t 2.JPG

På telefonens baksida syns också en rejäl och något utstickande cylinder, som huserar de tre kamerorna. Den primära kameran är utrustad med optisk bildstabilisering och en sensor på 48 megapixlar, medan maximal bländaröppning på f/1,6 listas. Därutöver gäller en variant på 12 megapixlar, f/2,2 och två gånger zoom. Sist ut är en vidvinkelkamera om 117 grader och 16 megapixlar.

I vanlig ordning saknas officiell kapslingsklass för telefonen och saknas gör också 3,5 mm-anslutningen. Precis som hos Oneplus 7 kan inloggning göras med hjälp av fingeravtrycksläsaren under skärmen, men ansiktsigenkänning är ett annat alternativ.

Under huven finns Qualcomms systemkrets Snapdragon 855 Plus med överklockad grafikkrets, vilket paras med 8 GB primärminne. På lagringsfronten gäller 128 alternativt 256 GB internt utrymme, men möjligheten att utöka detta med ett minneskort saknas. Värt att nämna är stödet för Universal Flash Storage 3.0 (UFS 3.0), som ska ge bättre läs- och skrivprestanda.

Oneplus 7t 4.JPG

Bildkälla: Android

Oneplus 7T levereras med det purfärska operativsystemet Android 10, men i vanlig ordning handlar det om tillverkarens egen variant i form av Oxygen OS. Uppgifter kring pris och tillgänglighet i Europa ska tillkännages den 10 oktober, men klart är att telefonen blir tillgänglig i blått och grått. Den amerikanska prislappen är på 599 USD, eller drygt 7 000 kronor inklusive moms.

Är du på jakt efter ny telefon och är Oneplus 7T i sådana fall en kandidat? Varför, varför inte? Berätta i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!