Intel SSD 665p med nästa generations QLC-minne avtäcks – borgar för lägre priser

Med SSD 660p introducerade Intel QLC-minne som gav stort lagringsutrymme till lägre priser SSD-enheter. Nu avtäcks uppföljaren med krympta lagringskretsar, vilket borgar för lägre priser.

Den stora lockelsen med SSD-lagring är prestandanivåer som vida överträffar vad mekanisk skivbaserad lagring erbjuder. Kostnaden per gigabyte har dock också vida överträffat den hos mekanisk lagring, även om priset per gigabyte minskat med introduktionen av nya typer av NAND-minnestyper.

QLC med SLC-cache – tekniken bakom stor och prisvärd lagring

Med SSD 660p introducerade Intel NAND-tekniken QLC, som lagrar fyra bitar information per minnescell. Fördelen med detta är att en minneskrets kan rymma betydligt mer data än andra minnestyper som TLC, som rymmer tre bitar per minnescell, men QLC medför också sämre prestanda och hållbarhet över tid.

Under Intels lagringsfokuserade tillställning Memory and Storage Day i Sydkorea avtäcker företaget den efterföljande produktfamiljen Intel SSD 665p. Sett till komponenterna som utgör lagringsenheterna är SSD 665p väldigt lik sin föregångare. Här används exempelvis samma minneskontroller Silicon Motion SM2263 med fyra minneskontroller som tidigare.

665p-1tb-ssd-performance.jpg

Intel SSD 665p 1 TB prestandatestas.

660p-1tb-ssd-performance.jpg

Intel SSD 660p 1 TB prestandatestas.

Lagringsminnet uppgraderas däremot till Intels andra generationens QLC NAND med 96 lager 3D-staplade minneskretsar. Minneskretsarna i sig behåller den tidigare kapaciteten på 1 Gb (128 MB) per minneskrets men själva kretsarna krymps. Detta kommer sannolikt inte leda till signifikant ökad lagringskapacitet jämfört med SSD 660p, men det kan däremot leda till lägre priser tack vare minskad tillverkningskostnad.

Intel passade också på att demonstrera de prestandavinster som fås med de nya produkterna. I en demonstration installerades en SSD 665p och en SSD 660p med 1 TB lagringskapacitet vardera i två identiska bärbara Asus-datorer. En betaversion av mätverktyget Crystaldiskmark 7 användes för prestandamätning, där SSD 665p presterade uppvisade 40–50 procent högre sekventiell överföringshastighet. För slumpartade läsningar blev ökningen 30 procent.

Dessa prestandasiffror ska dock tas med en nypa salt då resultaten för SSD 660p är lägre än vad enheterna uppvisar i SweClockers tester, vilket potentiellt kan tillskrivas icke-optimerad kod i betaversionen av Crystaldiskmark. De slutgiltiga prestandasiffrorna för SSD 665p kan alltså hamna mer i linje med vad SSD 660p presterar, till potentiellt lägre prislappar.

Intel har inte delat med sig av några konkreta lanseringsplaner för SSD 665p, men lansering sker sannolikt under hösten 2019.

Källa: Legit Reviews

Läs mer om QLC NAND:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!