Surface Laptop 3 kan få skräddarsydd AMD-processor med upp till åtta kärnor

Efter uppgifter om att Microsoft går ifrån Intel med Surface Laptop 3 framgår att datorn kan utrustas med upp till åtta kärnor – från AMD, som i nuläget endast har fyrkärniga för bärbara datorer.

Inom kort håller Microsoft nytt Surface-evenemang, där de väntas presentera en rad nya produkter och uppdateringar för alla eller de flesta formfaktorerna i företagets utbud. Det här innefattar såväl "originalet" Surface Pro som Surface Book och det senaste tillskottet – den mer traditionella Surface Laptop.

Tidigare i september avslöjades att Surface Laptop 3 utrustas med processorer från AMD och att modellen kliver upp till skärmstorleken 15 tum, att jämföra med 13,5 tum för Surface Laptop 2. Vilken eller vilka AMD-processorer modellen skulle utrustas med framgick däremot inte vid tillfället.

Nu rapporterar tyska Winfuture att Microsoft och AMD kan bjuda på en rentutav större nyhet än själva datorn. Enligt en anonym uppgiftslämnare planeras inget mindre än sex olika varianter av Surface Laptop 3, med fyra, sex eller åtta kärnor och upp till 16 GB primärminne. Detta är anmärkningsvärt då AMD inte lanserat några processorer med fler än fyra kärnor för bärbara datorer.

AMD-Picasso-3.jpg

AMD:s nuvarande Ryzen Mobile 3000-serie processorer för bärbara datorer.

Av de produktplaner från AMD som läckt ut tidigare finns inga nya processorer för bärbart på tapeten förrän år 2020. Det ska då handla om processorfamiljen Renoir med arkitekturen Zen 2 och integrerad grafikdel, där de senaste uppgifterna talar om arkitekturen Vega istället för senaste Navi. Likt senaste Ryzen 3000-serien "Matisse" ska Renoir tillverkas på en 7-nanometersteknik.

De nya uppgifterna kan innebära att Renoir släpps tidigare än först trott och att Microsoft blir exklusiv lanseringspartner. En annan möjlighet är att det handlar om en skräddarsydd AMD-design särskilt ämnad för Surface Laptop 3. Det här skulle ligga i linje med AMD:s strategi om att skräddarsy kretsar för specifika kunder, där bland annat Microsoft redan är storkund med spelkonsolerna i Xbox One-familjen.

Gällande att Surface Laptop 3 utrustas med fyra kärnor spekulerar Winfuture i att dessa inte får några nya processorer från AMD. Istället kan redan existerande Ryzen 7 3750H och 5 3550H med fyra kärnor Zen+ och integrerad Vega-grafik vara aktuella för Surface Laptop 3 i instegssegmentet.

Specifikationer och pris för Surface Laptop 3:

Kärnor

Primärminne

Pris

Surface Laptop 3 15

4 st. (Ryzen 5 3550H?)

8 GB

$999

Surface Laptop 3 15

4 st. (Ryzen 7 3750H?)

8 GB

$1 099

Surface Laptop 3 15

6 st. (Renoir?)

12 GB

$1 399

Surface Laptop 3 15

6 st. (Renoir?)

12 GB

$1 599

Surface Laptop 3 15

8 st. (Renoir?)

16 GB

$1 999

Surface Laptop 3 15

8 st. (Renoir?)

16 GB

$2 399

I dokumentet Winfuture fått tag på talas det som tidigare nämnt om sex varianter av Surface Laptop 3, med prislappar från 999 till 2 399 USD. Detta motsvarar från dryga 12 000 till 29 000 kronor inklusive moms. Microsofts Surface-evenemang äger rum den 2 oktober.

Ser du fram emot nästa generations Microsoft Surface-produkter? Tror du att nästa Surface Laptop bestyckas med AMD Renoir, en skräddarsydd historia eller äldre processorer med högst fyra kärnor? Lufta dina spekulationer i kommentarerna!

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!