Borderlands 3 bjuder på bra strider men enformiga uppdrag enligt FZ:s recension

Gearbox senaste storspel är en och fartfylld actiontitel med härliga strider och rollspelselement. Den tunna kampanjen och repetitiva uppdrag är dock stora nackdelar för tungdrivna Borderlands 3.

Under årets upplaga av mässan PAX East tog spelutvecklaren Gearbox tillfället i akt för att avtäcka ett nytt spel, nämligen nästa del i den populära Borderlands-serien. Den första delen utkom för år 2009 och har fått sällskap av Borderlands 2 och Borderlands: The Pre-Sequel, medan nykomlingen har namnet Borderlands 3.

Sedan avtäckandet i mars har en rad medier fått klämma på spelet, där exempelvis Emil Åkered testade att köra stridsrobot under E3 2019. Den 13 september släpptes Borderlands 3 för allmänheten och SweClockers syskonsajt FZ har recenserat den röjiga förstapersonsskjutaren.

Läs hela recensionen av Borderlands 3 hos FZ!

I sann Borderlands-anda står action, loot och humor i centrum, vilket givetvis sällskapas av den karaktäristiskt tecknade stilen. Spelet kan köras iklädd rollen som en av fyra karaktärer med olika förmågor, vilka successivt kan skräddarsys genom ett poängträd. Skribenten Gustav Höglund lyfter fram dessa rollspelselement som ett starkt kort och är stundvis sugen på att börja om med en ny karaktär, bara utforska vad den har att erbjuda.

Borderlands 3 3.JPG

Det stora hindret för att göra så är dock en enformig kampanj som inte är värd att uppleva mer än en gång. En bit in i testandet började skribenten att hasta igenom uppdragen, med förhoppning om att få möta fiender med lite mer drag i. Gearbox har nämligen inte skapat uppdrag med någon större variation och majoriteten handlar kort och gott om att skjuta fiender.

Känslan i skjutandet sitter där den ska, styrningen är responsiv och sätten att likvidera fiender på många. Under en typisk eldstrid hoppar jag runt i luften, glider längst backen, lobbar granater och pumpar fiender fulla av bly – allt i en sorts blodtörstig och koreograferad dödstango.

Just striderna är spelets bästa del och vapnen, karaktärsutvecklingen och loot-mekaniken smälter samman till en trevlig upplevelse. Gustav Höglund skriver att det slutgiltiga målet för Borderlands 3 kan sammanfattas som "jakten på den perfekta puffran" och därför går det att ha visst överseende med den tunna bakomliggande kampanjen – det är strider och loot som är det viktiga.

Borderlands 3 4.JPG
Borderlands 3 5.JPG
Borderlands 3 2.JPG

Den enkelspåriga typen av uppdrag anses dock medföra att även skjutandet blir långtråkigt efter ett tag, men det kan mildras något genom att spela i samarbetsläget. Något annat som skribenten tröttnar på över tid är de komiska kommentarerna som haglar tätt. Skämten följer temat "lemlästning och fekalier" och det blir helt enkelt för mycket, även om det finns vissa delar värda le åt.

Forumtrådar om Borderlands 3 har skvallrat om att Gearbox senaste titel inte bjuder på en helt felfri upplevelse och det är även något FZ tagit del av. Spelupplevelsen har några gånger avbrutits genom krascher, fel på texturer, menyer och fiender. Därtill handlar det om ett rejält tungrott spel och spelsajtens datorer kan inte leverera duglig prestanda med höga detaljinställningar.

Hoppa in i den stora forumtråden om Borderlands 3!

Avslutningsvis belönas Borderlands 3 med betyget 3 av 5, vilket innebär att spelet levererar vad som kan förväntas men inget extra. Skjutandet och loot-mekanismen håller toppklass, men som nämnt är handling, enformiga uppdrag och prestandaproblem faktorer som väger ganska tungt på den negativa sidan.

Har du spelat senaste Borderlands, eller planerar du att göra det? Dela med dig av dina intryck och tankar i kommentarstråden!

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!