Total War Saga: Troy avtäcks – mänskliga minotaurer och ekonomi utan pengar

Total War Saga: Troy tar spelserien till sin tidigaste epok någonsin – bronsåldern och Illiadens Grekland. Slåss för ära och rättvisa i stora bataljer, som Akilles eller Trojas prins Hector.

Total War hade sin begynnelse år 2000 med Shogun: Total War, vilket blandade strider i realtid med en turbaserad kampanj. Därefter har den bland annat besökt upplysningens Europa, antikens Rom, och nu på senare tid både Han-dynastins Kina samt fantasy-världen Warhammer. Allt fler studior arbetar på serien parallellt, och nu avtäcks den första inkarnationen från Creative Assembly Sofia i Bulgarien.

Det rör sig om Total War Saga: Troy, där Saga dikterar att det rör sig om ett spel med mer specifikt omfång än de klassiska historiska Total War-titlarna. Speltiteln tar plats i vad som idag kallas Grekland, under det trojanska kriget. Handlingen baseras delvis på den välkända Illiaden, där karaktärer som Akilles, Spartas kung Menelaus och Odysseus styr sina stater.

Då spelet tar plats under bronsåldern förändras spelmekaniken markant mot tidigare inkarnationer, där flankerande kavalleri numera är en ovanlig syn. Istället kommer olika viktklasser av infanteri, och specialenheter som minotaurer att styra taktiken. De mytiska enheterna är dock inte sagoväsen, utan istället bastanta människor iklädda flera lager djurhudar och tjurskallar.

Den mytiska aspekten fortsätter med det nya systemet för gudar och favörer, där spelaren måste få sin befolkning att tro att de har de olympiska gudarna med sig. På så vis kan olika bonusar låsas upp, men några blixtar från himlen likt Warhammer-spelen förekommer inte. Även ekonomin får sig ett omtag, där pengar byts mot fem nyckelresurser.

Olympens gudar.jpg
Total War Troy Battle.jpg
Total War Minotaur.jpg

Dessa omfattar mat, trä, sten, brons och guld, som alla fem förekommer i olika mängder beroende på geografiskt område. Mat och trä används för att rekrytera enkla enheter och bygga tidiga byggnader, medan brons och sten används för mer avancerade trupper och byggnader. Guld agerar som en mer generell valuta, som kan användas för handel.

Avslutningsvis baseras spelet på motorn från Total War: Warhammer 2, vilken erbjuder imponerande grafik tillsammans och tusentals soldater per strid. Total War Saga: Troy lanseras under 2020 till PC/Windows.

Läs mer om Total War:

I butiken: Bag of Gaben

En stenhård tygpåse för sanna spelfantaster, som helt och fullt är värdig att transportera guldklimparna i spelsamlingen till valfri destination.

Köp här!