Sony Playstation 5 kan få sällskap av Pro-modell på lanseringsdagen

Nästa år lanserar både Sony och Microsoft nästa generations spelkonsoler. Nu framgår det att Sony kan lansera en högpresterande Pro-variant samtidigt som standardmodellen.

Med Playstation 4 och Xbox One kompletterades för första gången en pågående generation spelkonsoler av högpresterande syskonmodeller. Dessa var avsedda att erbjuda ett alternativ för entusiastpubliken, samtidigt som de förlängde livstiden för en hårdvarumässigt åldrad konsolgeneration.

Mot slutet av 2020 ska både Microsoft och Sony lansera nya spelkonsoler, och enligt insatta källor får nästa Playstation-konsol ett Pro-syskon från dag ett. Rapporten kommer från den välrenommerade japanska speljournalisten Zenji Nishikawa som delar med sig av informationen under en spelsession på Youtube.

Zenji Nishikawa har visat sig ha god insikt i den japanska spelbranschen och avslöjade Nintendo Switch Lite innan den avtäcktes. Enligt hans uppgifter ska Sony uttryckt intresse för att lansera en Pro-modell av nästa Playstation-konsol samtidigt som standardmodellen. Detta då de vill ge spelare möjligheten att välja mellan pris och prestanda från första början.

Sonys och Microsofts kommande konsoler baseras båda på hårdvara från AMD med processorkärnor baserade på Zen 2-arkitekturen och grafik från generationen Navi. De sistnämnda är också utrustade med hårdvarubaserat stöd för ray tracing. Båda spelkonsoler blir därtill utrustade med SSD-baserade lagringslösningar.

Nästa generations Sony Playstation och Microsoft Xbox One "Scarlett" väntas lanseras mot slutet av år 2020.

Läs mer om nästa generations konsoler:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!