AMD överväger Radeon Image Sharpening för RX Vega-serien och Radeon VII

Bildförbättringstekniken Radeon Image Sharpening stöds i Navi- och Polaris-baserade grafikkort, men saknas för Vega-familjen. Nu undersöker AMD intresset för att ta tekniken även till Vega.

Med Radeon RX 5700-familjen och tillhörande arkitekturen Radeon DNA (RDNA) introducerade AMD en teknik vid namn Radeon Image Sharpening (RIS). Denna använder en kombination av algoritmer för ökad bildskärpa och uppskalning av upplösning för att ge bättre bildkvalitet med liten påverkan på prestanda.

rx_vega-12.jpg

Initialt var stödet för RIS-tekniken begränsat till grafikkort i Radeon RX 5700-serien. Detta har i efterhand expanderats till att även täcka in de Polaris-baserade grafikkorten i Radeon RX 400- och RX 500-familjerna. Grafikkort med arkitekturen Vega saknar dock stöd för RIS, och AMD har ännu inte meddelat anledningen till dess frånvaro där.

I en intervju med tekniksajten PCGamesn meddelar AMD dock att företaget överväger att utöka stödet för Radeon Image Sharpening till fler produktfamiljer. AMD har inga planer för att introducera RIS i Vega-baserade grafikkort idag, men detta kan alltså eventuellt kan komma att ändras framöver.

RIS_1.jpg
RIS_2.jpg

AMD har inlett en undersökning där företagets kunder får rösta på vilka funktioner de helst vill se i kommande uppdateringar av drivrutinen Radeon Software Adrenalin. Ett av alternativen kunder kan rösta på är just expanderat stöd för Radeon Image Sharpening, som för närvarande är på andra plats i omröstningen, tätt efter pixelskalning.

Det finns ingen garanti för att det alternativ som får flest röster i omröstningen faktiskt implementeras, men sannolikheten bör öka. AMD meddelar ingen tidslinje för när omröstningens resultat vägs in i utvecklingen av drivrutinerna.

Använder du ett Vega-baserat grafikkort och saknar stödet för Radeon Image Sharpening? Är något annat alternativ i undersökningen viktigare? Dela med dig i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!